RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer om feil bruk av flåttmidler

Sist oppdatert:
AniCura i Bergen går ut og advarer om bruk av flåttmiddel til katt

- Det var et uhell. Katten hadde fått på seg flåttmiddel beregnet for hund som inneholder permetrin, sier dyrlege ved AniCura dyresykehuset Bergen Sør, Nina Helliksen Schiøtz til Nettavisen om videoen.

AniCura Dyresykehuset Bergen Sør postet torsdag en video på Instagram som viser en katt med alvorlige kramper.

Krampene kommer som følge av flåttmiddel beregnet for hund. Virkestoffet permetrin er nemlig giftig for katter, men ikke for hunder og mennesker.

Tok et halvt døgn 

Veterinæren forteller at det tok rundt et halvt døgn før symptomene kom, etter at katten hadde fått på seg flåttmiddelet.

- Heldigvis fikk katten raskt behandling. Den var først hos en klinikk før den kom til AniCura. Så det kommer til å gå fint med katten. Det kan være behov for behandling i opp til tre dager. Den fikk behandling raskt og derfor kommer det til å gå bra, sier hun.

Skulle man være uheldig å gi feil flåttmiddel til katten, så er vanlige symptomer kramper og skjelvinger.

- Men man har veldig dårlig tid hvis man er uheldig å feilbehandler med flåttmiddel. 

Stor fare for død

Skulle katten gå ubehandlet er det en stor risiko for død, ifølge dyrlegen.

- Katten bør få behandling så fort den får kramper. Mister katten synet eller får høyere eller lavere kroppstemperatur bør man starte med behandling. Det er typisk ta katten får kramper eller begynner å skjelve, sier hun.

Veterinæren forteller at permetrin er et nevrotoksisk stoff som katten ikke tåler. Derfor råder hun dyreeiere til å lese pakningsvedlegget nøye, og eventuelt ta kontakt med en veterinær hvis man skulle være usikker. 

- Det står på pakningsvedlegget at det til hund, men hør også med apoteket hvis du er usikker, oppfordrer hun. 

Vask med Zalo

Skulle uhellet likevel være ute må du handle raskt. Schiøtz forteller at du må vaske katten med Zalo.

- Sørg for å vaske katten med gang, før permetrinen trekker inn i huden og kommer inn i blodet. Kontakt deretter veterinær. 

heldigvis er ikke dette noe som skjer ofte. Ifølge veterinæren er det sjeldent at folk gir katten feil flåttmiddel.

- Vi har heldigvis ikke mange tilfellene. Det er en sjelden gang noen er uheldig. De som er uheldig bruker gjerne noe de har liggende, eller bruker det de har kjøpt til hunden uten å tenke seg om, sier hun.

Fakta: Dette er permetrin

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Permetrin brukes i insektspray og flåttmiddel, og er et nevrotoksisk stoff. Stoffet brukes i behandling av skabb hos mennesker. Hunder tåler stoffet, men ikke katter.

Katter har andre enzymer i sin lever enn hva mennesker og hunder har, og den klarer ikke å bryte ned visse emner. Permetrin kan gi katten kramper, gjøre den vinglete, skjelven og allment veldig dårlig, og kan dø av det.

(Kilde: Agira)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere