*Nettavisen* Nyheter.

Advarer om norsk oljeulykke

Mexicogolfen 17. mai 2010 VENICE, LA - MAY 17: Greenpeace marine biologist Paul Horsman shows oil collected from a jetti at the mouth of the Mississippi River on May 17, 2010 in near Venice, Louisiana. BP announced today that it is successfully siphoning off 1,000 barrels of oil per day from the Deepwater Horizon oil rig that exploded and sank to the bottom of the Gulf of Mexico April 22, killing 11 crew members. The amount of oil escaping from the well is a matter of dispute, making the success of BP's effort difficult for regulators to ascertain. Foto: (John Moore/AFP/Scanpix)

En tilsynsrapport fra Petroleumstilsynet avdekker manglende oppfølging av risikoanalyser i norsk olje- og gassvirksomhet.

18.05.10 08:07

231 plattformsjefer, operasjonsledere, teknisk personell og verneombud på norsk sokkel har deltatt i undersøkelsen, skriver Aftenposten. Undersøkelsen omfatter ansatte i flere oljeselskaper som produserer på norsk sokkel.

En av ti innrømmer at jobber og operasjoner starter uten at det er satt i verk risikoreduserende tiltak, mens en av fire svarer at de aldri eller sjelden bruker erfaringer fra andre risikoanalyser som grunnlag for nye vurderinger.

37 prosent er helt eller delvis uenig i at potensialet for en storulykke blir vurdert i analysen av om en jobb er sikker eller ikke.

SVs Snorre Valen er overrasket over hvordan bransjen og politikerne kan være så sikre på sikkerheten «når fagfolkene selv er så selvkritiske».

Les også:BP: - Nå suger vi opp oljesølet

Skal granske oljeutslipp

I USA oppretter president Barack Obama en kommisjon som skal granske oljeutslippet i Mexicogolfen.

Meningen er at kommisjonen skal se nærmere på en rekke forhold knyttet til ulykken. Den offentlige reguleringen av petroleumsnæringen både på lokalt, statlig og føderalt nivå skal granskes, forteller en kilde i den amerikanske regjeringen.

Granskingen vil være av samme type som kommisjonene som undersøkte havariet til romferja Challenger i 1986 og ulykken ved atomkraftverket Three Mile Island i 1979. Den offisielle kunngjøringen av den nye granskingskommisjonen er ventet i løpet av noen dager.

Tette bånd

I etterkant av oljeulykken i Mexicogolfen er det blitt rettet mye kritikk mot US Minerals Management Service (MMS), den offentlige etaten med ansvar for reguleringen av offshorevirksomheten utenfor USA. Obama har selv beskyldt etaten for å ha for tette bånd til oljeselskapene.

Mandag hevdet en kilde i MMS at en av lederne i etaten, Chris Oynes, kommer til å trekke seg. Oynes har siden 2007 vært en av sjefene for en avdeling i MMS med direkte ansvar for olje- og gassutvinningen i Mexicogolfen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.