Advarer regjeringen mot sulteforing

Foto: Alley, Ned (Scanpix)

Venstre-leder Trine Skei Grande krever at regjeringen følger opp etter at rekordmange søkte seg til høyere utdanning i år.

– Den økte søkningen til høyere utdanning er svært positiv, men gjør det enda viktigere at regjeringen øker bevilgningen til våre universiteter og høyskoler. Institusjonene kan ikke sultefores slik de har blitt de siste årene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tallene fra Samordna opptak viser at over 108.000 søkere ønsker seg høyere utdanning i år, noe som er en økning på om lag 5.000 søkere fra i fjor.

Økende ungdomskull
– Yngrebølgen, med stadig økende ungdomskull, er en mulighet og ikke et problem. Det må også de offentlige bevilgningene reflektere. Jeg etterlyser derfor en forpliktende opptrappingsplan for å øke antall studieplasser i tiden som kommer, sier Skei Grande.

Venstre foreslo i sitt alternative statsbudsjett blant annet 2.000 flere studieplasser enn regjeringen.

– I denne situasjonen er det helt avgjørende at regjeringen er seg sitt ansvar bevisst og øker bevilgningene til institusjonene slik at det kan opprettes nok studieplasser, og at disse plassene blir fullfinansierte, mener Venstre-lederen.

Bekymret for lærerne
Det er imidlertid ledige plasser på lærerutdanningene flere steder, selv om det er en liten samlet økning i antall søkere.

– Samtidig som det står plasser tomme mange steder i landet, er det flere som ikke får begynt på lærerutdanning eller praktisk-pedagogisk utdanning i Oslo, Trondheim og Bergen fordi regjeringen ikke har bevilget nok plasser. Vi trenger flere lærere i fremtiden, ikke færre, og da må vi gi de som er kvalifiserte og vil bli lærere muligheten til det, sier Venstre-lederen.

Også Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet (PS) er bekymret for årets søkertall til grunnskolelærerutdanningen for 1.-7.-trinn og førskolelærerutdanningen.

– Vi er meget bekymret for lærerutdanningstilbudet for 1.-7.-trinn, sier PS-leder Ida Sandholtbråten.

– Det er viktig å styrke begynneropplæringen i skolen, og da trengs det flere lærere med relevant kompetanse, slår hun fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.