Advarer selfie-glade briter om seks måneders fengsel

ADVARER: Valgkommisjonen advarer mot å ta selfie - inne i stemmeavlukket Det er nemlig hemmelig valg, og derfro forbudt å ta bilder av hva man stemmer. Disse to tar derimot bilde av seg selv utenfor House of Parliamentet.

ADVARER: Valgkommisjonen advarer mot å ta selfie - inne i stemmeavlukket Det er nemlig hemmelig valg, og derfro forbudt å ta bilder av hva man stemmer. Disse to tar derimot bilde av seg selv utenfor House of Parliamentet. Foto: Anthony Devlin (Scanpix)

Lovbrudd å ta bilde når man avgir stemme.

07.05.15 17:58

LIVE: Følg valget i Storbritannia live her!

Den statlige valgkommisjonen i Storbritannia advarer velgerne mot å ta selfie når de avgir stemme, da dette vil være et lovbrudd som kan straffes med opptil seks måneders fengsel.

Advarselen ble distribuert til valgfunksjonærer før valget, i et notat med tittelen «Selfier i valglokalet».

LES også: - Norske politikere vet ikke hvor godt de har det
OG her: Han vil inn i det britiske parlamentet - kona er statsminister

Selv om det ikke er forbudt å ta selfie i Storbritannia, er det derimot forbudt å vise bilder der det framgår hvordan noen har stemt. Dette fordi det skal være hemmelige valg.

– Siden det er en fare for at de som tar bilde inne i valglokalet kan komme til å bryte loven, enten med overlegg eller ikke, er vårt råd at dere ikke bør tillate fotografering inne i stemmeavlukket, heter det i notatet fra valgkommisjonen.

Notatet anbefaler videre at det settes opp skilt om fotoforbud og mener at det også går an å forby bruk av mobiltelefon inne i valglokalet.

LES mer: Storbritannia-ekspert: Stor sjans for at det blir nyvalg til høsten

Ifølge britisk lov kan et brudd på forbudet mot å vise bilder av hvordan noen stemmer straffes med opptil seks måneders fengsel eller bot på 5.000 pund, nærmere 56.000 kroner.

Flere velgere har trosset forbudet, blant dem studenter ved Universitetet i Sheffield som publiserer bilder av seg selv på Twitter under #sheffieldstudentsvote.

LES også: - Hun er den farligste kvinnen i britisk politikk

SELFIE: Det skotske nasjonalpartiets (SNP) leder Nicola Sturgeon tar en selfie sammen med to tilhengere av SNP: Hun blir blant annet kalt selfie-dronning, grunnet sin forkjærlighet for mobilbildene, Foto: Andy Buchanan (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag