NEW YORK (Nettavisen): - Jeg advarer dere nesten ti uker på forhånd. Entusiasmen hos de 60 millionene i Trumps base HAR GÅTT GJENNOM TAKET! For Joe, ikke så mye, skriver filmskaper Michael Moore i et Facebook-innlegg i helgen som nå får stor oppmerksomhet i USA.

Les også: Joe Biden: - Trump forgifter demokratiet vårt

- Er du klar for en Trump-seier?

I innlegget advarer Moore om at historien er på vei til å gjenta seg, og at man som i 2016 nå er i ferd med å ignorere den store og ihuga fanskaren president Donald Trump har i avgjørende stater, skriver Business Insider.

Les også: 15 år gammel jente skaper Trump-kaos

Michael Moore siterer også fra flere målinger som enten viser at Joe Biden og Donald Trump står likt i flere vippestater, eller at Trump tar kraftig innpå Biden.

Les også: Overveldende Biden-flertall - tror Trump blir knust

Business Insider gjør også et poeng av at Michael Moore var en av de få som i 2016 spådde at velgerne i det såkalte Rustbeltet ville forlate Demokratene og hjelpe Trump til valgseier.

Nå hevder Moore at de siste målingene viser at kappløpet tetter seg til i flere vippestater i USA.

- Er du klar for en Trump-seier? Er du mentalt forberedt på å bli overlistet av Trump igjen? Finner du trøst i din overbevisning om at det ikke er noen mulighet for at Trump kan vinne? Er du tilfreds med den tillit du har lagt i Democratic National Convention om at de håndterer dette? skriver Moore på Facebook.

- Trump har tettet igjen gapet

I Facebook-posten skriver Moore at en CCN-måling i august viser at Biden og Trump nærmest står likt i vippestatene. I målingen blant registrerte velgere som CNN publiserte 17 august i år, like før partienes landsmøter, viser at 49 prosent støttet Biden mens 48 prosent støttet Trump i de viktigste kampstatene.

- I Minnesota er det 47/47. I Michigan, hvor Biden ledet stort, har Trump tettet igjen gapet til fire prosent, skriver Moore.

Les også: Pikant, seksuelt trekantdrama sjokkerer amerikanerne: - Han likte å se på mens jeg hadde sex med kona hans

- DU må kvitte deg med Trump

I den ferskeste meningsmålingen som går på de viktigste kampstatene, som ble offentliggjort av CNBC på onsdag i forrige uke, leder Biden med tre poeng i seks av disse statene, men ledelsen skrumper inn.

Moore, som er en sterk Bernie Sanders supporter, gjør deretter det han kan for å vekke sine Facebook-tilhengere.

- Ikke overlat til Demokratene å bli kvitt Trump. DU må kvitte deg med Trump. VI må våkne opp hver dag i de neste 67 dagene og sørge for at hver av oss får 100 personer til å gå for å stemme. HANDLE NÅ! skriver Moore.

- Noen må starte brannalarmen NÅ

På søndag kom filmskaperen med en ny advarsel, hvis han viser til en meningsmåling fra Michigan der Trump for en uke siden bare var fire prosent bak Biden, mens en fersk måling nå viser at Trump leder med 47 prosent mot Bidens 45.

- Noen må starte brannalarmen NÅ. Hvor er sakene på at Trump henter innpå Biden? Til tross for dette er så mange Demokrater overbevist om at Trump vil tape. FARE! skriver Michael Moore.

- Demokratene er i ferd med gjøre flere av de samme feilene

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier i en kommentar til Nettavisen at han anser det kommende valget for å være «helt åpent».

- Demokratene er i ferd med gjøre flere av de samme feilene som i 2016. De henvender seg ikke nok til tradisjonelle arbeiderklassevelgere i Midtvesten. De snakker for lite om lov og orden, og har nesten utelukkende fokusert på de fredelige protestene. Og Biden må se til å komme seg til vippestatene, sier Mjelde, som er seniorforsker ved forskningsinstituttet NORCE, i en kommentar til Nettavisen.

Mjelde forteller at guvernør Bill Clinton i 1992-valgkampen dro tilbake til Arkansas for å overvære henrettelsen av den klinisk hjernedøde Ricky Ray Rector.

- Det sier noe om hvor viktig det er i USA å markere en tydelig pro-lov og orden-holdning, sier USA-eksperten.

- Biden har ikke turt å adressere de voldelige opptøyene fordi han er redd for å irritere aktivistene på venstresiden i partiet. Da gjør han seg også sårbar for kritikken kritikken om at venstresiden har vetomakt. Det er samme kritikken Mitt Romney fikk i 2012 - at han var veik, og det ble han skadelidende av, sier Mjelde til Nettavisen.

Under en tale i Pittsburgh på mandag, fordømte Joe Biden volden under demonstrasjonene i USA den siste tiden, og la samtidig skylden på Donald Trump for polariseringen han mener har utløst volden.

– Han vil ikke belyse saker, han vil øke temperaturen, og han nører opp under vold i byene våre, sa Demokratenes presidentkandidat Joe Biden om president Donald Trump i sin tale i Pittsburgh mandag, melder NTB.

Les mer: - Trump forgifter demokratiet vårt