Britiske, amerikanske og australske myndigheter ber sine borgere holde seg unna flyplassen i Kabul etter meldinger om meget stor risiko for terrorangrep.

Nederland, Belgia, Polen, Danmark

Den britiske statssekretæren for de væpnede styrker, James Heappey, sa torsdag til BBC at de har «svært, svært troverdig» informasjon om et nært forestående angrep ved flyplassen.

- Jeg forstår at dette vil bli møtt med desperasjon hos mange mennesker som ennå venter på bli brakt ut av landet, men vi er ikke for forsiktige. Trusselen, uten at jeg kan gå i detaljer, er svært overhengende, troverdig og dødelig, uttaler Heappey til Sky News.

Les også: Terrorangrep kan skje «i løpet av timer»: - De norske styrkene er godt forberedt

Britiske, amerikanske og australske myndigheter ber sine borgere om ikke å dra til flyplassen i Kabul på grunn av risikoen for terrorangrep. Norges utenriksminister beskriver situasjonen på flyplassen som «tidvis farlig».

Det er ikke lenger trygt å fly til og fra Kabul, uttalte Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen til dansk TV 2 onsdag kveld.

Saken oppdateres.

– Det er vedvarende og høy fare for terrorangrep. Ikke reis til Hamid Karzai internasjonale lufthavn. Dersom du er i nærheten av flyplassen, trekk deg unna til et trygt sted og vent på råd, heter det i et oppdatert reiseråd fra det britiske utenriksdepartementet.

De sier også at kjøreturen ut til flyplassen er svært farlig, og viser til påstander om at folk er blitt mishandlet på vei til flyplassen.

Stadig færre flygninger

Tusener av mennesker har stimlet sammen utenfor flyplassen i håp om å kunne reise med en av de stadig færre flygningene ut av Afghanistan. Hittil er nesten 90.000 amerikanere og utlendinger evakuert siden Taliban inntok Kabul.

Polen og Belgia avslutter nå sine evakueringer, og det har også Frankrike varslet.

Myndighetene i Frankrike sier de ikke lenger vil være i stand til å evakuere folk fra Kabul etter fredag kveld.

EU og flere land, blant dem Norge, har bedt USA fortsette å sikre flyplassen etter fristen 31. august, men president Joe Biden står fast ved at han vil respektere fristen.

Les også: Danmarks forsvarsminister: Det er ikke lenger trygt å fly til og fra Kabul

Søreide: - Tidvis farlig

Norge har ikke gått ut med en konkret advarsel, men er kjent med trusselen mot flyplassen i Kabul, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun sier at Norge har kommunisert direkte med alle dem de har kontakt med – både norske borgere og andre som ønsker bistand til utreise.

– Situasjonen rundt flyplassen er tidvis farlig, og det er opp til den enkelte å vurdere sin egen sikkerhetssituasjon, sier hun videre.

Les også: - Kvinner bør bli hjemme, fordi krigerne har ikke blitt trent til å ikke skade dem

Frykt for selvmordsangrep

Ifølge The Guardian er det særlig frykt for et mulig selvmordsangrep fra en IS-gruppe som er en fiende av Taliban.

Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag at gruppen utgjør en reell, akutt og vedvarende fare.

Onsdag utstedte også USAs utenriksdepartement en advarsel. Amerikanske borgere som befinner seg ved portene inn til flyplassen, bes forlate området umiddelbart.

De blir også bedt om å la være å dra til flyplassen, med mindre de får direkte beskjed om noe annet fra amerikanske tjenestemenn.

Også Australia sier det er en pågående risiko for terrorangrep, og ber folk forflytte seg til et tryggere sted inntil de får annen beskjed.

Les også: Søreide: Norge fortsetter evakueringen så lenge som mulig

IS angriper menneskemengder

IS er ansvarlig for noen av de verste terrorangrepene både i Afghanistan og Pakistan de siste årene. Sivile er massakrert i store bombeangrep mot mål der mange mennesker er samlet, som ved moskeer, templer, på offentlige plasser og på sykehus.

Det er spesielt sjiamuslimer, som IS mener er kjettere, som har vært mål for angrepene.

Både Taliban og IS er militante sunnimuslimer, men de er likevel rivaler og kjemper mot hverandre.

Taliban har lovet en mer forsonlig versjon av sitt styre enn det de oppviste sist de styrte landet, men de fleste har liten tro på det og frykter at det blir like ille.

Kaos og flere drept

De store menneskemengdene som har beleiret flyplassen, har ført til kaos og uro siden evakueringen startet, mens flere tusen amerikanske soldater sliter med å vokte muren og portene.

Noen av dem som venter i menneskemengden, har utenlandske pass, visum eller oppholdstillatelser i andre land, men mange har det ikke. Minst åtte mennesker har mistet livet i kaoset.

Trass i kaoset nekter Taliban å forlenge fristen neste tirsdag, som de kaller en rød linje.

Onsdag begynte Tyrkia å trekke ut sine soldater, noe som tyder på at de har gitt opp forhandlinger med Taliban om å fortsette å sikre flyplassen militært etter at USA har trukket ut sine styrker.

(©NTB)