På tirsdag møttes EUs energiministre for å holde et ekstraordinært møte om gassbeholdningen i Europa og energisikkerheten foran vinteren, siden det er en reell fare for energimangel til vinteren på grunn av Russlands brems på gassleveransene. Tirsdag formiddag var Ukrainas utenriksminister allerede ute med en sterk advarsel.

– Putins gasskrig mot Europa er en direkte fortsettelse av krigen hans i Ukraina. Uansett hvor han kan ødelegge, så vil han gjøre det. Han vil bruke enhver avhengighet som Europa har til Russland for å ødelegge hverdagslivet til alle europeiske familier. Den eneste måten er å slå tilbake hardt og bli kvitt denne avhengigheten, skrev Dmytro Kuleba på Twitter.

– Putin vil fortsette å spille sine skitne spill

Diplomatkilder opplyste tidlig på tirsdag, ifølge nyhetsbyrået DPA, at det var enighet blant medlemslandene i EU om en kriseplan, som skal gjøre EU mindre avhengig av russisk gass til vinteren.

Det var ventet at planen ville få den formelle godkjenningen på det ekstraordinære toppmøtet. På vei inn til møtet tirsdag formiddag, sa visestatsminister Józef Síkela fra EUs formannskapsland Tsjekkia, at han hadde en betydelig tro på en god løsning.

Les også: Nye angrep mot ukrainske byer

– Vinteren kommer, og vi vet ikke hvor kaldt det blir. Men det vi vet med sikkerhet, er at Putin kommer til å fortsette å spille sine skitne spill og misbruke gassforsyningene til å drive med utpressing. Det må vi forberede husholdningene våre og økonomiene våre på, sa Síkela.

Russland har allerede stengt eller drastisk redusert sine gassleveranser til 12 av EUs 27 medlemsland, noe NRK omtalte i forrige uke.

EU har importert omtrent 40 prosent av sin gass fra Russland. Norge er den nest største leverandøren av gass til EU, men Norge har ikke kapasitet til å levere veldig mye mer. EU-landene har dermed et akutt behov for nye leverandører.

15 prosent

Tirsdag klokken 12.00 opplyste det tsjekkiske formannskapslandet at en avtale var på plass.

– Det var ikke et «mission imposible». Ministrene har blitt enige om en politisk avtale om gass, som krever reduksjoner for den kommende vinteren, skrev de på Twitter.

EUs medlemsland har nå sluttet seg til en plan om frivillig kutt i gassforbruket på 15 prosent, fra og med 1. august til og med 31. mars neste år.

– EU har i dag tatt et avgjørende skritt for å stå opp mot trusselen om et fullt gasskutt fra Putin, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Betydelig uro

I EU har det lenge vært en betydelig uro for energiforsyningene til vinteren, og frykt for at bortfall av all russisk gass kan skape en energikrise. I forrige uke foreslo EU-kommisjonen at medlemslandene skal kutte gassbruken med 15 prosent, og sa den ville bruke makt hvis frivillig innsats ikke viste seg å holde.

Planen har imidlertid ikke falt i god jord hos alle medlemslandene som siden har jobbet for å nå en enighet om en plan.

Natt til tirsdag skrev det tyske nyhetsbyrået DPA at EU-landene var blitt enige om et frivillig kutt på 15 prosent, mellom 1. august i år og 31. mars neste år. I tillegg vil det bli innført en ordning som utløser krav om energisparing ved omfattende gassmangel.

Russland reduserer

Enigheten innebærer betydelig mindre strengere regler enn hva EU-kommisjonen først la opp til.

Mandag sa den russiske energigiganten Gazprom at leveransene av gass til Tyskland igjen vil bli redusert. Fra og med onsdag vil leveransene bli redusert til 20 prosent av full kapasitet. Da stenges nok en turbin som følge av teknisk vedlikehold, ifølge Gazprom.

Les også: Reagerer på Støres strømutspill: – Burde ha større ydmykhet

Det var nettopp et slikt scenario som fikk EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til å legge fram et forslag om reduksjon av gassforbruket for EU-landene, sa en talsperson for kommisjonen i Brussel, mandag kveld.

Tysk avhengighet

Under konsultasjoner mellom EUs medlemsland uttrykte bare fire betydelige forbehold over gasspareavtalen. Tyskland er blant landene som er sterkt avhengig av russisk gass, og er en sterk tilhenger av nødplanen.

Les også: Energikrisen: - Regjeringen er redd for EU

Europas energiproduksjon er avhengig av russisk gass, og Russland har blitt anklaget lenge for å strupe leveransene for å ramme europeisk økonomi. Samtidig har EU-landene besluttet å kutte importen av russisk olje og kull for å straffe Russland for Ukraina-krigen.