NEW YORK (Nettavisen): En kvinnelig psykiater som hadde vært ansatt på det verdenskjente universitetet i Yale i 17 år, går nå til søksmål mot universitetet fordi hun hevder hun fikk sparken etter å ha advart om presidentens mentale helse, skriver New Haven Register.

- Trump var en stor fare for landet

Psykiateren Bandy Lee har lenge vært en sterk kritiker av Trump, som mener presidenten var en stor fare for landet, og saksøker nå universitetet fordi hun ikke fikk fornyet engasjementet i fjor.

Advokatene til Lee mener oppsigelsesbrevet hun fikk i mai i fjor er et kontraktsbrudd og en lovstridig oppsigelse, og hevder at Lee fikk sparken fordi hun uttalte seg kritisk om både Trump og hans advokat, Alan Dershowitz, offentlig.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Lee kom på hele nasjonens lepper etter at hun i april 2017 uttalte seg om Trumps mentale helse på en konferanse på Yale, som til slutt resulterte i boken; «The Dangerous Case of Donald Trump: 27 Psychiatrists and Mental Health Experts Assess a President.»

Senere har Lee også blitt brukt som kommentator på CNN, og hun har skrevet kommentarer i New York Times.

Sammenlignet Trump med Hitler

Lee mistet jobben ved Yale i mai i fjor, men fortsatte likevel sin kritikk mot Trump.

I en Twitter-melding bare noen dager før presidentvalget i fjor, som hun senere slettet, dro hun sammenligninger mellom Trump og Adolf Hitler.

Les også: Ivanka Trump frykter pappas nye kjæledegge

- Donald Trump er ikke Adolf Hitler. Hitler forbedret i det minste dagliglivet til sin følgere, hadde disiplin, og krevde mer av seg selv for å få respekt av sine følgere, skrev hun blant annet.

- Må ikke bli tvunget til taushet

Lees kritikk og offentlige diagnose av Trump er ifølge New Haven Register et brudd på en regel i American Psychiatric Association, «Goldwater Rule», som forby profesjonelle uttalelser og diagnoser av offentlige personer som ikke har vært gjennom en profesjonell undersøkelse.

Lee argumenterer på sin side mot at hun ikke er medlem i American Psychiatric Association, og at denne regelen bare er med på å «kneble» psykiaterne.

- Mitt mål for øyeblikket er å sikre at fagpersoner og intellektuelle ikke blir tvunget til taushet, sier Lee, ifølge New York Times.

- Vil ikke diagnostisere Biden

New York Post, som også omtaler søksmålet fra Lee, gjør et poeng av at Lee nekter å stille noen offentlig diagnose av president Joe Biden.

I et blogginnlegg på Medium skriver Lee at hun ikke stiller noen «diagnose uten en undersøkelse … med mindre det finnes bevis for vesentlig fare for offentlig helse og velvære, skriver Lee.

- Det å snuble med noen ord er slettes ikke det samme som de ekstreme farene som følger av vrangforestillinger av storhet, skriver Lee blant annet videre.

Les også: Donald Trump til angrep i nytt intervju: - Helt mentalt borte

Angrep Trump-advokat

Yale-problemene til Lee startet for alvor i januar i fjor, da advokaten Alan Dershowitz, som representerte Donald Trump under den første riksrettssaken, sendte en formell klage til Yale etter at Lee i en Twitter-melding hadde anklaget ham for å ha «samme psykosen som nær samtlige av Trump-tilhengerne».

Henvendelsen fra Alan Dershowitz, som er tidligere elev ved Yale Law School, fikk ledelsen ved universitetet til å reagere mot Lee.

Fakultetet skrev et brev til Lee der de advarte henne mot at hun hadde brutt psykiatrisk etikk ved å «diagnostisere» advokaten på avstand.

- Du setter meg i en posisjon der jeg må spørre meg selv: «Er dette den slags person jeg kan stole på for å lære medisinstudenter, beboere og rettsmedisinske psykiatri? » heter det i brevet Lee mottak fra Dr. John Krystal ved Yale, ifølge søksmålet hun nå har kommet med mot universitetet.

Les også: Avslører Donald Trumps hemmelige matvaner

Ytringsfrihet: - Farene ved Trumps presidentskap

Da Lee i mai i fjor ikke fikk forlenget sitt engasjement ved Yale, heter det fra universitetets side at hun ikke lenger hadde en «formell undervisningsrolle», noe advokatene mener bare er «et påskudd» for å sparke henne, skriver New York Post.

Advokatene argumenterer i søksmålet for at dette er en ulovlig oppsigelse «på ordre fra professor Alan Dershowitz … på grunn av hennes utøvelse av ytringsfrihet om farene ved Donald Trumps presidentskap».

Les også: Skrekktall for Biden - og Trump er rasende

- Siden hun handlet i henhold til enhver borgers plikt til å bidra til samfunnet, er talen hennes beskyttet under First Amendment (tillegget til USAs grunnlov som sikrer ytrings- og pressefrihet), står det i søksmålet.

- Trumps presidentskap var en nødsituasjon

- Trumps presidentskap representerte en nødsituasjon som ikke bare tillot, men som krevde at psykiatere i USA slo alarm, skriver hennes advokater som også poengterer at Lee hadde et «faglig ansvar for å beskytte samfunnet.»

- Trumps mentale helse påvirket den mentale helsen til alle i USA og satte landet t i alvorlig risiko og undergravde selve demokratiet, heter det videre.

Der fremkommer det også at Lee krever 75.000 dollar, rundt 640.000 kroner, blant annet for tapte inntekter og fremtidige godtgjørelser.

Les også: – Denne videoen avslører at president Trump ikke er mentalt frisk

En talsperson fra Yale, Karen Peart, avviser at det var de politiske uttalelser som var årsaken til at Lee mistet jobben, og sier til New Haven Register at Lee ikke fikk fornyet sin kontrakt etter en gjennomgang av Yales «retningslinjer og praksis».

- Yale vurderer ikke de politiske meningene til fakultetets medlemmer når de tar avgjørelser om utnevnelse, sier Peart.

- Handlet i strid med reglene for psykiatri

Advokat Dershowitz sier på sin side at Yale gjorde helt rett i å se på ansettelsesforholdet til Lee.

- Lee tillegger meg mer makt enn det jeg i utgangspunktet tror jeg har. Alt jeg gjorde var å varsle myndighetene på Yale om hennes uprofesjonelle oppførsel. Fakta er fakta, sier Dershowitz, som aldri har møtt Bandy Lee personlig.

- Jeg mener hennes egne uttalelser beviser at hun handlet uprofesjonelt, i strid med akademiske standarder og i strid med reglene for psykiatri. Jeg mener også det er uetisk å feildiagnostisere noen hun ikke har møtt av politiske og ideologiske grunner, sier Trumps tidligere advokat Alan Dershowitz til New Haven Register.