*Nettavisen* Nyheter.

Advokat: – Offentlige innkjøpere jukser med anbud

Innkjøpere i små kommuner har tatt kontakt med advokat for å få hjelp til å skreddersy anbudsbetingelser som tilgodeser spesielle leverandører. Det bekrefter flere advokater.

07.09.14 07:24

Advokat Marianne H. Dragsten, som er spesialist på juss i forbindelse med offentlige anskaffelser, sier til Aftenposten at hun de siste fire-fem årene har vært kontaktet flere ganger av innkjøpere i mindre kommuner.

De har mer eller mindre rett ut bedt henne om et juridisk opplegg som rettferdiggjør valg av en spesiell leverandør i en anbudsrunde, selv om denne ikke har det beste tilbudet.

– Kontrollen med store innkjøp til offentlig sektor er altfor dårlig. Jeg tror det er mye skjult korrupsjon, at man gir oppdrag til venner og bekjente, sier Dragsten, som er advokat i firmaet DLA Piper.

Hun har også mange ganger blitt kontaktet av leverandører fordi de mener at de har levert det beste anbudet, men likevel ikke fått oppdraget.

Dragsten sier antall henvendelser om å omgå loven ikke er høyt, men hun opplever det som spesielt å få slike henvendelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.