RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advokat krever at Storberget går av

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Justisminister Knut Storberget skal ha ringt advokaten til Utøya-etterlatte og bedt henne om å «dempe kritikken».

Justisminister Knut Storberget (Ap) ringte advokaten til Utøya-etterlatte, Mette Yvonne Larsen, og ba henne dempe kritikken etter terrorangrepene 22. juli, skriver Aftenposten.

19. august ringte han henne personlig og ba henne «dempe seg» - etter at hun på vegne av sine klienter hadde kommet med flere kritiske uttalelser knyttet til politiets innsats, skriver avisen.

- Helt utidig
Flere av de etterlatte som Larsen representerer, reagerer med vrede på opplysningene:

«Det er helt utidig av en justisminister å ringe vår advokat. Storberget har strengt tatt ingenting med å prøve å påvirke henne og forhindre at hun kommer med kritiske uttalelser. Advokaten taler på vegne av oss, sier Jarl Robert Christensen, som mistet sin 15 år gamle datter, Birgitte Smetbak, på Utøya.»

Han sier det er Storberget som har ansvaret for at det gjennom flere år er gjort for lite for å styrke beredskapen.

Savner info
Trine W. Aamodt mistet sin 19 år gamle sønn, Didrik Aamodt Olsen, på Utøya:

«Hva slags rettsstat er det vi lever i når justisministeren kan ringe vår advokat for å få henne til å dempe kritikken av politiet. Jeg mener det er uhørt av justisministeren å opptre på denne måten, sier Aamodt.»

Hun er ikke nådig i sin kritikk:

«Som etterlatte nektes vi fortsatt innsyn i store mengder informasjon. Jeg får ikke engang innsyn i obduksjonsrapporten etter min sønn. Det føles som å slåss mot vindmøller. Når justisministeren i tillegg ringer hjem til vår advokat for å få oss til å dempe kritikken, så reagerer jeg meget kraftig, sier Aamodt.»

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ønsker ikke å kommentere saken.

- Storberget må gå av
Bistandsadvokat Arne Seland sier til Nettavisen at justisminister Knut Storberget har mistet all tillit etter at han skal ha lagt press på Utøya-advokat.

- Dette er helt uholdbart. VI har lenge lurt på hvem som hadde interesse og makt til å stoppe kritikken av politiet. Nå viser det seg at det kommer fra øverste hold, sier Seland..

Han mener Storberget snakker usant når han «ikke husker noe» fra samtalen med Larsen:

- Storberget forsøker å tåkelegge saken. Det er ikke troverdig i det hele tatt at han nå går ut og sier at han ikke husker noe fra samtalen. Det er ikke sant! Vi kan ikke ha ham som øverste leder for justis, tordner Seland.

- Når mener du han bør trekke seg?

- Han bør trekke seg umiddelbart. Dette har vi ikke tid til! Denne saken fortjener en verdig avslutning, sier Seland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere