Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advokat stjal 400.000 kroner – slipper å sone i fengsel

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Politiet somlet i fire år. Derfor slipper advokaten (62) å sone – selv om han ble dømt til sju måneders fengsel.

Gjennom halvannet år stjal advokaten, med base på Romerike, 400.000 kroner fra klientkontoen, og brukte pengene som var betrodd ham i yrket som advokat på seg selv og egen fyll, skriver Aftensposten.no.

Han ble avslørt høsten 2006, og mistet advokatbevillingen året etter.

Nesten fire år tok det før politiet på Romerike fikk saken opp i retten. I dommen fra Nedre Romerike tingrett legges det vekt på svikt i politiets rutiner og manglende prioritering av saken i drøftelsen av straffeutmålingen. Eks-advokaten ble dømt til sju måneders fengsel, men slipper altså å sone én dag i fengsel.

- Ikke første gang
Tiltalte er tidligere domfelt en rekke ganger, herunder for underslag av klientmidler i 1993. I dommen skriver retten:

«For at advokater skal fylle sin plass i rettslivet, er det nødvendig at standen generelt omfattes av en høy grad av tillit. Tiltaltes forhold representerer alvorlige tillitsbrudd som krever en streng straffereaksjon i form av ubetinget fengsel».

Men så legger en politiadokat saken mot advokaten i en skuff. Retten skriver i dommen at de har i formildende retning lagt stor vekt på at saken har blitt gammel.

«Saken har blitt liggende uakseptabelt lenge hos politiet etter anmeldelsene forelå for 3,5 til fire år siden», skriver retten, som også finner at alkoholproblemene og sykdom formildene.

- Ikke fengsel
Politiadvokat Rikard Berg i Romerike politidistrikt la selv ned påstand om at den erfarne advokaten burde få slippe å sone noen straff blant vanlige kriminelle.

Ifølge dommen tvilte retten seg frem til samme resultat på betingelse av at eks-advokaten ikke begår nye straffbare forhold de neste tre årene.

Advokat Frode Sulland forsvarte 62-åringen, som også slipper å betale saksomkostninger, selv om han har en nettoinntekt på 18.000 kroner i måneden.

Les flere saker hos Romerikes Blad her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!