WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er pågrepet, bekrefter London-politiet torsdag ettermiddag.

Meldingen kom like etter at Ecuadors presidentkontor opplyste at landet trekker tilbake beskyttelsen av Assange, som har oppholdt seg i landets ambassade i London siden 2012.

I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

- Kom som et sjokk

Assange har fryktet utlevering til Sverige og derfra videre til USA, noe som var hans begrunnelse for å søke tilflukt i ambassaden.

- Min klient og jeg har nettopp mottatt nyheten om at Assange har blitt arrestert i London. Det kom forståelig nok som et sjokk på min klient at det vi har ventet og håpet på siden 2012 har endelig skjedd, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i en sms til Nettavisen.

Etterforskningssaken rundt voldtektsanklagene ble henlagt i 2017.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å få svensk politi til å gjenoppta etterforskningen, slik at Assange kan bli utlevert til Sverige og bli straffeforfulgt for voldtekt. Ingen voldtektsofre skal måtte vente i ni år for at rettferdigheten skal seire, opplyser hun.

Holdes i forvaring

Assange holdes i forvaring ved en politistasjon sentralt i den britiske hovedstaden og skal framstilles for retten så snart det er mulig, skriver de videre.

- Julian Assange (47), er pågrepet av tjenestemenn i Ecuadors ambassade, på bakgrunn av en arrestordre fra Westminster Magistrates' Court utstedt 29. juni 2012, heter det i en uttalelse fra politiet i London.

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Krever utlevering

USA krever WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange utlevert etter pågripelsen i Ecuadors London-ambassade. Ecuador hevder han ikke sendes til land med dødsstraff.

Litt senere torsdag opplyste politiet at også en utleveringsbegjæring fra USA ligger bak pågripelsen.

Advokat Per E. Samuelson, som representerer Julian Assange i Sverge, frykter at hans klient vil bli utlevert til USA.

- Han er redd for at USA i hemmelighet har søkt om å få ham utlevert dit. Der risikerer han jo en svært lang fengselsstraff, sier Samuelson.

Samuelson regner med at USA i løpet av timer eller dager vil legge fram detaljer om en hemmelig tiltale som han mener er utarbeidet av påtalemyndigheten i landet.

- Jeg har sammen med de britiske og amerikanske advokatene lest de offisielle opplysningene som er kommet ut. Her og der har det lekket informasjon om at det pågår en rettsprosess mot ham, sier han.

Det handler både om eldre lovbrudd og om hendelsene under den amerikanske valgkampen i 2016, da eposter stjålet fra Demokratene ble spredt av WikiLeaks.

- Jeg har lest uttalelser fra justisministeren, FBI-sjefen og CIA-sjefen som klart og tydelig viser at de er ute etter ham. Dette er ingen lek, sier Samuelson.