*Nettavisen* Nyheter.

Advokatbevillingsnemnda vil vurdere nye Klomsæt-opplysninger

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Nemnda som fratok Sigurd Klomsæt advokatbevillingen vil nå vurdere de nye opplysningene om at politiet og ikke Klomsæt skulle ha lekket bildene.

I august 2012 fattet Advokatbevillingsnemnda vedtak om å tilbakekalle Sigurd Klomsæts advokatbevilling. Bakgrunnen var at Klomsæt skulle ha lekket politiets bilder av Anders Behring Breivik fra terroraksjonene 22. juli til mediene. Bildene var en del av materialet som ble sendt ut til bistandsadvokatene.

Nå vil nemnda vurdere de nye opplysningene i saken.

Onsdag skrev Nettavisen at en NRK-person fortalte Google-leder Jan Grønbech at en politimann, og ikke Sigurd Klomsæt, lekket bildene av Anders Behring Breivik.

Torsdag sa Ronny Alte i Nettavisen at han lastet ned de omstridte bildene fra internett allerede 21. desember 2011 - altså flere uker før politiet leverte ut bildene til advokatene. Alte fortalte også dette til politiet. Oslo tingrett mente at politiet ikke hadde etterforsket Altes opplysninger skikkelig, men sett seg blind på at Klomsæt var den eneste kilden til de lekkede bildene.

- Vil vurdere materialet
Klomsæt ble frikjent i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten har anket dommen til lagmannsretten.

- Vi er kjent med dette materialet og Advokatbevillingsnemnda vil vurdere dette materialet, sier nemndas seniorrådgiver Dag Eriksen, til Nettavisen.

Sigurd Klomsæt saksøkte Advokatbevillingsnemnda etter at han mistet bevillingen sin. I februar tapte han søksmålet og måtte punge ut med 340.000 kroner for å dekke nemndas sakskostnader.

Klomsæt anker sivilsaken
Tingrettens avgjørelse i sivilsaken er nå anket til lagmannsretten. Klomsæts prosessfullmektig Arvid Sjødin skriver i ankeskriver til lagmannsretten at de nye opplysningene må føre til at Klomsæt får tilbake sin advokatbevilling.

Eriksen sier at han ikke har sett noe ankeskriv, men at nemndas kommende vurdering vil skje uavhengig av rettsprosessen,

- Som et forvaltningsorgan ønsker nemnda å fatte et korrekt vedtak, og hvis det kommer inn nye opplysninger så vil man vurdere disse opp mot vedtaket som er fattet, sier Eriksen. Han ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene i saken før nemnda har vurdert dem.

Krever bevillingen tilbake
- Det vil være arrogant og oppsiktsvekkende om Advokatbevillingsnemda ikke tar inn over seg at deres vedtak i saken er bygget på feil grunnlag. Hvis opplysningene ikke, i det minste, fører til at bevillingen leveres tilbake inntil de rettslige prosesser er gjennomført, vil jeg stille et stort spørsmålstegn med nemndas motiv og objektivitet, sier Klomsæts advokat Arvid Sjødin til Nettavisen.

- Sigurd Klomsæt har vært fratatt sitt yrke i over ett år, på noe som viser seg å være et feilaktig grunnlag. Hadde nemnda hatt disse opplysningene når de fattet sitt opprinnelige vedtak, kunne de ikke endt opp med å ta Klomsæts bevillingen. Jeg regner med at Advokatbevillingsnemda ser hvilket ansvar de nå har for å løse denne saken raskt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.