RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her ser vi forsvarer Øyvind Bratlien i en annen rettssak.
Her ser vi forsvarer Øyvind Bratlien i en annen rettssak. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Advokater etter dødsfallvideo: Skandale at saken ble henlagt

Sist oppdatert:
Videoen som viser hvordan Erik Are Stedt (35) ble kvalt til døde under en pågripelse på Oslo legevakt har fått mange til å reagere. Umulig å forstå at saken er henlagt, mener advokater.

– Maktbruken går altfor langt, og filmen viser ingen nødvergesituasjon. Det kan det ikke være noen tvil om, sier advokat Øyvind Bratlien til NRK.

Han reagerer på at Riksadvokaten ikke mener at det skjedde noe straffbart da to politikvinner og en ambulansesjåfør holdt Erik Are Stedt til han døde, men henla saken.

Les også: NRK vant i Høyesterett - får se video fra legevakt

– Det er en skandale. Det gir et dårlig signal internt i politiet, men også utad, dersom påtalemyndigheten mener dette er akseptabel nødverge, slår Bratlien fast.

Ambulansearbeiderens forsvarer, Christian Hjort, reagerer på Bratliens uttalelser og mener at han feller en dom på grunnlag av videoopptaket.

– I en sak av denne karakter bør det vises atskillig varsomhet med å trekke sikre konklusjoner uten å kjenne hele hendelsesforløpet og hvordan dette ble opplevd av de tilstedeværende, sier han.

Advokat Bent Luther, som blant annet har vært forsvarer i Tranby-saken, er imidlertid enig med Bratlien.

– Henleggelsen fremstår som helt uholdbar. Svaret på henleggelsen synes enkelt nok å være at man øyensynlig mener det er for jævlig at en ambulansesjåfør som uoppfordret handler i beste mening for å bistå politiet, skal tiltales for en alvorlig straffbar handling, sier Luther. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere