*Nettavisen* Nyheter.

Advokater går til aksjon for høyere salær

AKSJONERER: Advokatforeningen planlegger å aksjonere ved ikke å møte til førstegangsfengslinger i Oslo tingrett i slutten av august. Dermed må personer som risikerer varetektsfengsling møte i retten uten advokathjelp. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Advokater vil denne uka gå til aksjon ved å boikotte fengslingsmøter. Kravet er høyere salær for rettshjelp.

24.08.15 11:57

OSLO (NTB): Advokater krever høyere salær fra staten og boikotter fengslingsmøter. Aksjonen er vanskelig å begripe, mener statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen (Frp).

– Advokater tjener veldig godt. Da er det vanskelig for meg å forstå at de skal gå til en aksjon for å få enda mer penger, sier Brein-Karlsen til NTB.

– De må gjerne late som om de står opp for den svake mann, men i realiteten er det mer penger til den enkelte advokat de slåss for, sier han.

Boikotter

Advokatforeningens aksjon innebærer at advokater i flere byer denne uka vil la være å stille til fengslingsmøter i både straffesaker og utlendingssaker. Mandag morgen samlet mer enn 50 forsvarsadvokater seg foran tinghuset i Oslo. I Bergen gikk en lignende aksjon av stabelen, mens advokater i flere andre byer har varslet støtteaksjoner.

Formålet er å øke salærene innenfor rettshjelpsordningen, som ifølge Advokatforeningen er blitt systematisk nedprioritert siden 1999.

– Det året inngikk vi en avtale med Justisdepartementet om at vi skulle ha møter om salærsatsene hvert år. Men dette har ikke vært reelle forhandlinger. I stedet har staten diktert salæret, noe vi er svært misfornøyd med, sier leder i Advokatforeningen Erik Keiserud til NTB.

8 prosent

Salæret skal dekke både lønn og utgifter for advokatene. Ifølge Advokatforeningen har statens satser for rettshjelp ikke holdt tritt med den generelle lønnsutviklingen. Derfor krever at salærsatsen øker til 1.050 kroner per time, en økning på 80 kroner eller drøyt 8 prosent fra dagens nivå.

– Hadde man fulgt den vanlige lønnsutviklingen, skulle salæret ha vært 1.220 kroner. Det er jo ingen mening i at advokater skal få dårligere betalt for hvert år, sier Keiserud.

Brein-Karlsen påpeker at statens utgifter til rettshjelp er doblet de siste ti årene, fra rundt 600 millioner kroner i 2005 til 1,2 milliarder i 2014.

– Vi bruker i 2015 mye mer penger enn vi har gjort noen gang på advokater. Her trer jo staten inn på vegne av folk som ikke kan betale selv, sier statssekretæren, som påpeker at staten til nå ikke har hatt problemer med å få advokater til å påta seg oppdragene.

– Dette utgjør for mange en stødig, fast inntekt fra staten, sier han.

Uten forsvarer

I Oslo tingrett var det mandag berammet fire fengslingsmøter, men disse var fra før satt opp som kontorforretning uten aktørene til stede, får NTB opplyst.

Hvor mange fengslingsmøter som vil bli rammet av aksjonen i løpet av uka, er avhengig av hvilke begjæringer politiet kommer med.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett understreker at domstolen har en plikt til å behandle sakene.

– Vi kan ikke returnere dem eller legge dem i en skuff. Vi vil behandle disse begjæringene etter hvert som de kommer inn, sier Engebretsen, som bekrefter at det kan bli gjennomført fengslingsmøter uten at forsvarer er til stede.

– Det kan det. Det er anledning til det etter straffeprosesslovens bestemmelser, slik vi fortolker dem.

Hvis det blir gjennomført fengslingsmøter uten at forsvarer er til stede, vil det være opp til dommeren i hver enkelt sak å vurdere om betingelsene for fengsling er oppfylt. (©NTB)

Les også: Frp-politiker: – Jeg ville kviet meg for å møte i retten uten advokat

PÅ TWITTER: Advokater flere steder aksjonerer denne uka til støtte for rettshjelpsordningen, som de mener er blitt nedprioritert. Mange advokater, blant dem Sjak R. Haaheim, bruker sosiale medier til å gjøre aksjonen kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag