*Nettavisen* Nyheter.

«Æ ska sløye dæ, din hæstkuk»

Foto: Scanpix

Nok et utsagn må føyes på listen over ting du ikke kan si til politiet.

25.08.06 09:41

Ihvertfall ikke hvis du vil unngå samme skjebne som 27-åringen som tirsdag fikk svi for munnbruken i Bergen tingrett. Dommerne syntes det ufine språket kvalifiserte til både fengsel og bot.

Skrek på taket
De voldsomme ordene falt under en pågripelse av den svært beduggete nordlendingen i Bergen i oktober 2005. Politiet ble tilkalt til mannens bopæl etter at en nabo klaget på at han sto på taket og skrek mens han kastet takstein. At to uniformerte politimenn plutselig sto på loftet og ba mannen roe seg ned, imponerte ikke 27-åringen. Istedet liret han av seg de mest fantasifulle utskjellinger, karakterisert som grov verbal sjikane, av den ene politimannen.

«Dra til helvete. Du skal bare passe deg, din hestkuk. Jeg skal få folk fra Finnmark til å knuse deg, din jævla purkfaen. Hvis du kommer til Finnmark skal jeg sløye deg» var blant tingene politimennene fikk vite av den rabiate nordlendingen.

Han brukte også ordene «jævla fetta», «tulling», «idiot» og «kukk-slekkar».

Husket lite
Selv kunne han ikke huske å ha sagt verken det ene eller det andre. Men han hevdet i retten at han hadde brukket et ribben da politimennene påsatte ham håndjern. Retten kunne derfor ikke se bort fra at mannens utsagn hadde vært et rent utslag av raseri etter en røff behandling, og ikke et forsøk på å skremme politimennene til å la være å arrestere ham.

Han ble derfor frikjent for å ha forsøkt å påvirke en tjenestemann til å unnlate å gjennomføre en handling, men ble dømt for verbal sjikane.

10.000 i bot
«Retten vektlegger i skjerpende retning grovheten av de utsagn tiltalte rettet mot polititjenestemennene. Allmennpreventive hensyn gjør seg i sterk grad gjeldende i relasjon til atferd av denne karakter.» skriver Bergen tingrett i dommen.

Det ble et dyrt raserianfall for nordlendingen, som nå må betale 10.000 kroner i bot. Men han slapp å sone i fengsel, ettersom han fikk en betinget fengselsdom på 45 dager, med to års prøvetid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.