Ærlig megler tilstår bildefiksing i annonse

Foto: Skjermdump (Finn.no)

«I Bergen må man bruke paraply selv om megler legger på blå himmel,» står det i beskrivelsen av dette bildet.

27.02.13 11:33

Annonsen er lagt ut av eiendomsmegler Tor Ramsøy i Eiendomsmegler Vest.

På bildet er det tilsynelatende strålende vær, mens en tilfeldig forbipasserende tydelig har kledd seg for ekte bergensvær - med paraply og støvler.

Les saken i BA her

Forklaringen er at himmelen er byttet ut. Faktisk kan det godt være himmelen over Bangkok vi ser.

- Vi sender bildene til behandling hos et selskap som er basert i Bangkok, forklarer megler Tor Ramsøy til BA.

- Der jobber det både svensker, nordmenn og thailendere. Så jeg vet ikke, men det kan godt være at en thailender har limt inn noe thailandsk himmel på bildet, sier megleren.

- Fint bilde
Da bildene kom tilbake, var det tid for å legge annonsen på nett. Megleren så med en gang at redigereren hadde tatt litt vel hardt i.

- Jeg syntes likevel bildet var fint, og hadde lyst til å bruke det i annonsen, sier Ramsøy.

Løsningen ble derfor den litt uvanlige bildeteksten.

- Vet at det misbrukes

Knallblå himmel er ikke et ukjent fenomen for de som kikker på eiendomsannonser, og eiendomsmeglerbransjen har tidligere fått kritikk for å redigere disse bildene for å få boligen til å fremstå i et bedre lys.

- Som megler i Bergen må det vel være ekstra fristende å jukse med været av og til?

- Vi ser at det misbrukes dette med blå himmel, men det er nok noe som gjøres fordi det skal se mer innbydende ut. Alt med måte, er vel konklusjonen min, men det er ikke alltid vi har kontroll. Jeg lurer jo litt på hva de som har redigert dette bildet har tenkt, sier Ramsøy.

Blant annet nettstedet Din Side har skrevet flere saker om blå himmel-fenomenet, og samlet til sammen åtte annnonser hvor himmelen så mistenkelig lik ut i en bildespesial.

Rekasjonene på annonsen fra Ramsøy har ikke latt vente på seg.

Har fått tilbakemeldinger
Megleren har fått tilbakemeldinger fra venner og kjente som synes det er morsomt, men også andre som kaller det hele for «et dårlig forsøk på humor.»

- Jeg skrev tilbake at jeg var uenig, og ønsket dem velkommen på visning, sier Ramsøy.

Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, ser humoren.

- Jeg er av den oppfatning at det ikke er noe galt å legge på en blå himmel på bildet. Været skifter, og et bilde med blå himmel kan man få bare med å vente til en annen dag også. Man selger liksom ikke noe som ikke er der, bortsett fra kanskje i Bergen, da, sier han.

- Bør flere meglere opplyse om at de har lagt på en blå himmel?

- Jeg føler ikke at man må opplyse om at man har lagt på blå himmel, men synes det er morsom at man på en litt humortistisk måte sier i fra når man får regnfrakker og blå himmel slik som i dette tilfellet. Det viser bare at megleren er oppegående, og skjønner at «her ble det litt rart».

Blant andre nettstedet Din Side har tidligere omtalt eksempler hvor høyspentmaster blir redigert bort og deler av utsikten blir tåkelagt. Det er mer alvorlig enn å legge på en blå himmel, mener Boldvik.

- Jeg tror ikke det er så vanlig å gjøre slike ting, men hvis man gjør det, så skal man opplyse om det. Det er viktig å være ryddig.

Les flere saker i BA

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.