*Nettavisen* Nyheter.

Æsj, dette må vi tvinge i oss

Foto: Shutterstock

Spiser du mat du hater? Da er du ikke alene.

(SIDE2:) Dessverre smaker usunn mat ofte bedre enn sunn mat. De fleste foretrekker en tacomiddag framfor kokt torsk, og sjokolade frister ofte mer enn spinat.

Likevel spiser vi maten vi hater. Grunnen er enkel: Vi vil være sunne.

Hater spinat og fet fisk
En britisk undersøkelse viser at én av tre spiser mat de hater minst en gang i uken fordi de håper det gir en positiv helseeffekt.

I løpet av livet spiser disse personene mer enn 4000 porsjoner med mat de ikke liker, skriver Telegraph.co.uk.

Øverst på listen over mat folk hater, men spiser likevel, finner vi spinat, fet fisk og grovt brød. Deretter følger brokkoli, rosenkål, linser, müsli, lever, sopp og løk.

Finnes alternativer
- Alle vet at noe mat er bedre for oss enn annen, men jeg er overrasket over mengden av folk som tvinger seg til å spise mat de ikke liker, spesielt når det ikke trenger å være sånn, sier ernæringsfysiolog Priya Tew til Telegraph.

Hun påpeker at man lett kan finne alternative matvarer.

- For eksempel er oksekjøtt eller tørket aprikos fine kilder til jern i stedet for å tvinge seg til å spise spinat. Og hvis fet fisk ikke er favorittmaten, er linfrø eller valnøtter gode alternativer, sier hun.

Unngår sushi
Det er likevel ikke all sunn mat vi er villige til å spise. Blant de mer enn tusen deltakerne i undersøkelsen, svarte over halvparten at de aldri vil spise sushi. 30 prosent svarte at de aldri spiser avokado.

Undersøkelsen viser også at enkelte ikke har forstått hva som er sunt og hva som er usunt. Blant deltakerne svarte noen at de tvang i seg «sunne» matvarer som salami, svarte bønner og koriander.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.