RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

Justisminister Anders Anundsen (Frp) viste før jul til rekordmange tvangsutsendelser av barnefamilier fra Norge til Afghanistan. Nå har Afghanistan fått nok
Justisminister Anders Anundsen (Frp) viste før jul til rekordmange tvangsutsendelser av barnefamilier fra Norge til Afghanistan. Nå har Afghanistan fått nok Foto: Torstein Bøe (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Afghanistan advarer Norge om at fortsatt tvangsretur av barnefamilier vil få alvorlige konsekvenser for retursamarbeidet. Landet truer med å stenge grensen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor.

Hans uttalelser kom en måned etter at afghanske myndigheter i en skriftlig hemmeligstemplet protest til Norge advarte mot de mange tvangsreturene av asylbarn, skriver Bergens Tidende.

Afghansk UD peker på at Afghanistan er et farlig sted å være, at landet har store økonomiske problemer, og at det er mangel på husrom, arbeidsplasser og skoletilbud. Myndighetene viser til returavtalen med Norge og ber om at familiereturer heretter må baseres på frivillighet. « ... ellers vil de bli avvist ved innreise til Afghanistan», heter det i protestbrevet. I et slikt tilfelle kan ikke Norge lenger tvangsreturnere barnefamilier til Afghanistan.

Justisdepartementet ønsker overfor Bergens Tidende ikke å svare på spørsmål om den skriftlige protesten fra Afghanistan.

- Vi ber om forståelse for at vi trenger mer tid til å gå gjennom dette og må komme tilbake til saken torsdag, sier kommunikasjonssjef Gunnar M. Johansen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere