*Nettavisen* Nyheter.

Afghanistan vil ha regler for Taliban-forhandlinger

Kabul (NTB-Reuters-AFP): Myndighetene i Afghanistan frykter å bli holdt utenfor mens USA i hemmelighet forhandler med Taliban.

Det afghanske fredsrådet har derfor utarbeidet en liste med regler for hvordan fredssamtalene skal foregå. Nyhetsbyråene Reuters og AFP har fått tilgang til listen.

En av reglene er at all kontakt med geriljaen må godkjennes av Afghanistans regjering. I tillegg må Taliban godta å legge ned våpnene, ta avstand fra al-Qaida og respektere den afghanske grunnloven før det kan bli aktuelt med reelle forhandlinger.

Flere medier hevder amerikanske tjenestemenn har hatt en rekke møter med representanter for Taliban i løpet av det siste året. På ett tidspunkt vurderte USA angivelig å løslate et lite antall fanger fra Guantanamo-leiren, i et forsøk på å komme Taliban i møte. Forslaget skal ha blitt avvist av den afghanske presidenten Hamid Karzai.

Bare det å få kontakt med folk som faktisk representerer ledelsen i Taliban, har så langt vist seg å være vanskelig.

For å gjøre kontakten enklere er det blitt diskutert å la den islamistiske geriljaen få åpne kontor et sted i utlandet. Et aktuelt land er Qatar, hvor flere av møtene mellom USA og Taliban angivelig har funnet sted. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.