*Nettavisen* Nyheter.

Afghansk gutt danser i gledesrus etter å ha fått ny benprotese

Mistet beinet i landmineeksplosjon. Dansevideoen er sett over en million ganger.

09.05.19 19:06

Den afghanske gutten Ahmad Rahman var bare åtte måneder gammel da han mistet beinet i en landmineeksplosjon i Afghanistan.

Ahmad er bare én av titusener afghanere som har mistet kroppsdeler som følge av den blodige krigen.

Fire år etter at Ahmad måtte amputere beinet, viser han stolt fram sin nye protese på en klinikk i Afghanistan - som er drevet av Den internasjonale røde kors-komiteen.

Danser rundt i lykkerus

Femåringen danser rundt i lykkerus når han viser fram sin nye benprotese. Øyeblikket ble foreviget og filmet av fysioterapeut Mulkara Rahimi ved den ortopediske klinikken i Kabul, skriver The Guardian.

Dette er den fjerde protesen til Ahmad, som må få nye proteser etter hvert som han vokser og blir større.

Videoen ble først lagt ut på Facebook, og deretter delt på Twitter av Roya Musawi, som er talskvinne for Røde Kors i Kabul.

Sistnevnte deling er sett over én million ganger i skrivende stund

- Selvfølgelig vil alle se videoen

Alberto Cairo, som er direktør for klinikken, sier til The New York Times at det er en rutinejobb for personalet å tilpasse nye proteser for krigsskadde pasienter. Men direktøren understreker at han ble rørt av videoen til Ahmad.

- Når du ser et barn med et kunstig ben som danser, vil selvfølgelig alle se den (videoen red.anm.), sier Cairo til avisen.

- Jeg er veldig glad for at denne videoen sprer seg overalt, sier han.

Videoen er omtalt av en rekke store internasjonale medier som CNN, The New York Times og The Guardian.

100.000 har fått nye proteser

Ifølge Den internasjonale røde kors-komiteen har mer enn 100.000 krigsofre fått nye proteser på Kabul-klinikken i løpet av de 30 årene med påfølgende konflikter. Om lag ti prosent av dem var barn.

Mer enn én million mennesker i Afghanistan lider av en eller annen form for funksjonshemming. Mange av tilfellene skyldes krigsskader gjennom flere tiår med konflikt.

- Minimale midler til krigens ofre

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, var tidligere i år i Afghanistan hvor han blant annet besøkte den krigsrammede sivilbefolkningen.

Nettavisen spurte ham den gang om omverden har gitt opp Afghanistan.

- Jeg møtte en serie med ambassadører (i Afghanistan red.anm.), blant annet i går. Mitt budskap er at det verste som nå kan skje, er at NATO-landene – etter å ha brukt hundrevis av milliarder på krigføring - trekker seg ut og glemmer ofrene som sitter igjen i ruinhaugen etter en krig som man selv var med å slåss, svarte Egeland.

- Afghanistan er et område hvor man har brukt svimlende summer på en militæroperasjon som ikke har lyktes. Samtidig har det vært minimale midler til krigens ofre, sa han til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag