Gå til sidens hovedinnhold

Afghansk opiumproduksjon i været

Kabul (NTB-AFP): Dyrkingen av opium i Afghanistan har i år nådd nye høyder. Ifølge FN forsøker bøndene å sikre framtida si fordi de frykter hva som vil skje når NATOs styrker forlater landet neste år.

Områdene der det dyrkes opium har økt med 36 prosent, skriver FN-organisasjonen UNODC i sin årsrapport. Selve produksjonen har økt med hele 50 prosent i løpet av et år. Opium er den viktigste ingrediensen i heroin.

Når NATOs siste soldater forlater Afghanistan i slutten av 2014, frykter mange afghanere at landet vil bli kastet inn i en enda vanskeligere situasjon. Nettopp derfor satser mange bønder på å sikre seg mot en usikker framtid ved å dyrke enda mer opium enn før, mener UNODC.

I 2013 utgjorde opiumproduksjonen offisielt 4 prosent av Afghanistans bruttonasjonalprodukt, men i realiteten utgjør den trolig en langt større del av landets økonomi tatt i betraktning de store inntektene fra narkotikasmugling.

Det er også en kjent sak at Taliban krever inn skatter fra bøndene og bruker pengene til å finansiere angrep mot regjeringsstyrker og NATO.

Hele 90 prosent av verdens opium produseres i Afghanistan. Da Taliban hadde makten, falt produksjonen drastisk som følge av omfattende tiltak for å få bukt med virksomheten. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis