RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghansk stopp for asyl-charter til Kabul


Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at de vurderer charterfly med asylsøkere til Kabul.
Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at de vurderer charterfly med asylsøkere til Kabul. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Mandag åpnet justisminister Anders Anundsen (Frp) for å sette opp charterfly fra Kirkenes til Kabul for å få grunnløse asylsøkere raskt ut av landet. Men et slikt fly vil neppe få landingstillatelse i Kabul.

Ifølge Dagens Næringsliv ble det gjort et forsøk under den rødgrønne regjeringen på å chartre et fly og lande det i Kabul med afghanere som hadde fått avvist asylsøknaden. Den afghanske regjeringen nektet da å gi landingstillatelse.

Etter det avisen erfarer, har foreløpig ikke dagens regjering forsøkt igjen. Vurderingen er at det vil provosere afghanske myndigheter så mye at det vil kunne gå utover den ordinære returen som skjer med rutefly i dag.

Justisminister Anders Anundsen sa imidlertid til NTB mandag at det kan bli aktuelt med direktefly til Kabul, men han understreket at det er «avhengig av at de som skal ta imot disse, som Afghanistan, er med på den måten å gjøre det på».

– Det er definitivt aktuelt å fly direkte fra Kirkenes til både det ene og det andre stedet hvis vi klarer å få til systemer som leverer det, sa Anundsen.

Ifølge UDI var nesten 40 prosent av de 1.113 asylsøkerne som kom til Norge via Storskog i forrige uke, grunnløse asylsøkere. Den siste tiden er det asylsøkere fra Afghanistan som er den største gruppen som kommer til Norge denne veien. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere