RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghansk Taliban fordømmer sine «kolleger» i Pakistan

Slekt og venner sørger over skoleeleven Ali Khan (15) som ble drept i angrepet.
Slekt og venner sørger over skoleeleven Ali Khan (15) som ble drept i angrepet. Foto: Zohra Bensemra (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Afghanske Taliban fordømmer handlingen fra pakistanske Taliban.

Statsminister Nawaz Sharif har erklært tre dagers landesorg i Pakistan etter angrepet på skolen som den pakistanske grenen av Taliban står bak. Minst 132 elever og ni ansatte ved skolen ble drept.

I Peshawar samlet sørgende seg tirsdag rundt kister dekt med blomster, mens andre familier ventet på sykehusene for nytt om sine kjære, skriver BBC.

Sajid Khan, onkelen til ett av ofrene, sier til nyhetsbyrået AFP at den 10 år gamle nevøen hans hadde planer om å bli lege, men at Gud isteden plasserte ham i en kiste.

– Vi kan ikke hevne terroristene, men vi ber om at Allah gjør det, sier han.

Afghansk Taliban fordømmer

Afghansk Taliban gikk etter angrepet mot skolen ut og fordømte handlingen fra de islamistiske opprørerne.

– De tilsiktede drapene på uskyldige mennesker, barn og kvinner går mot det grunnleggende i islam og disse kriteriene må tas hensyn til av alle islamske partier og enhver islamsk regjering, sier Zabihullah Mujahid, en av talsmennene i Taliban i Afghanistan.

Pakistansk og afghansk Taliban er atskilt, men samarbeider på tvers av landegrensene. Begge de to forgreiningene jobber for å styrte regjeringene i sine respektive land, for så å etablere en islamsk stat. 

USA lover støtte

USAs president Barack Obama gjentok tirsdag landets støtte til Pakistan forsøk på å bekjempe terrorismen i landet. Talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, sier USA tilbyr antiterror-hjelp til Pakistan, men ville ikke gå i detaljer om hjelpen.

Ifølge Congressional Research Service har USA siden 2001 gitt Pakistan 18 milliarder dollar i sikkerhetsbistand til Pakistan. Amerikanerne har også brukt ubemannede droner til å drepe hundrevis av militante personer i landet, noe som også har krevd sivile liv.

Amerikanske tjenestemenn sier anonymt tirsdag at de nå forventer at pakistanske sikkerhetsstyrker viser tøffere handling mot Taliban. Militæret har lenge blitt anklagd for å være for skånsom mot islamistiske militante personer.

Modi ringte Sharif

Statsminister Narendra Modi i India, som er Pakistans naboland og bitre rival, opplyser at han har ringt Sharif for å gi sine kondolanser.

– India står sammen med Pakistan i kampen mot terror. Jeg sa til statsminister Sharif at vi er klare til å tilby all hjelp i denne sorgens stund, skriver Modi på Twitter.

Abbot uttrykte sympati

Også Australias statsminister, Tony Abbott, uttrykker sympati overfor Pakistan etter massedrapet, samtidig som han hjemme må svare på spørsmål knyttet til gisseldramaet på en kafé i Sydney.

– Det er rett og slett umulig å sette ord på blandingen av sorg og raseri som må bli følt av mennesker i Pakistan, og faktisk i hele verden, sier Abbott til ABC radio.

– Jeg håper i det dypeste i mitt hjerte at det et sted i hjertet til folk som kan bli tiltrukket av dette, er en erkjennelse av at det aldri er rett å drepe uskyldige mennesker, sier Abbott.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere