I sommer pågikk kampene mellom Talibans militære styrker og den tidligere Afghanske hæren for fullt. Etter at det ble besluttet fra amerikansk hold at USA og deres allierte skulle trekke seg ut av Afghanistan, stormet Taliban frem. Det tok ikke lang tid før de hadde tatt kontroll over hele landet.
Krigens herjinger og frykten for et påtroppende Taliban-regime sendte hundretusener av afghanere på flukt. Flest internt i landet, men mange flyktet også ut av Afghanistan.
Bildene fra flyplassen i Kabul helgen Taliban inntok hovedstaden gikk verden rundt. I desperasjon forsøkte folk å komme seg med de siste flyene som var i ferd med å ta av. For noen av dem endte det fatalt.
I månedene og ukene etter Taliban tok makten har folk fortsatt å flykte fra landet. USA forpliktet seg til å hjelpe i form av å gi opphold til alle de som har jobbet for og med amerikanerne i løpet av de nesten 20 årene USA var på bakken i Afghanistan. De samme forpliktelsene gav flere land som hadde operert i landet, inklusive Norge.
Les også: Norge gir 80 Nato-ansatte afghanere opphold
Men ikke mange land har sagt ja til å ta imot øvrige flyktninger. Et av landene som har forpliktet seg til å ta imot flest, er Albania. Landet ligger kanskje bare på 69. plass på FNs levekårs-index, men det har ikke stoppet dem fra å forplikte seg til å ta imot 4.000 flyktninger fra Afghanistan midlertidig.
Og det finnes nok ikke et land i verden som har tatt imot flyktninger fra Afghanistan på en bedre måte enn Albania.
Balkan-landet sør-øst i Europa har like godt innkvartert hundrevis av afghanske flyktninger på luksushotell.
– Vi er luksusflyktninger
Langs kysten mot Adriaterhavet ligger hotellet der 700 flyktninger fått husrom. Der får de servert mat i hotellets restaurant, fri adgang til strand og hotellets badebasseng.
– Vi kom hit som flyktninger, og jeg må si: Vi er luksusflyktninger. Fordi vi bor på et femstjerners hotell, sier Wahab Siddiqi til dansk TV 2.
Kanalens reporter, Martin Selsøe, forklarer at den uvanlige løsningen skyldes at Albania føler et sterkt skjebnefellesskap for de afghanske flyktningene.
– Albania er selv et land der de har måttet kjempe for sitt demokrati etter kommunismen. De har opplevd store kriser og at folk er på flukt. Så de føler en form for slektskap med afghanerne og kjenner på en plikt til å hjelpe, rapporterer Selsøe til egen kanal.
Les også: Norge gir mer humanitær støtte til Afghanistan
Selv om det ikke er noe å utsette på fasilitetene, kommer mange av flyktningene med tung bagasje.
– Jeg ser familien min dø i drømmene mine. Å være omgitt av luksus er strålende når man man har ro i sjelen. Det har ikke jeg, sier en afghansk kvinne til The New York Times.
Tar dem varmt imot
Mange europeiske land har tatt til orde for at de har fryktet en flyktningstrøm lik den man så i under det som har blitt omtalt som «den europeiske migrasjonskrisen» i 2015. Det gjør de ikke i Albania.
– Det er det rette og det naturlige å gjøre, sier statsminister Edi Rama ifølge avisen.
Han mener det ikke er riktig å sende flyktningene i egne leire.
– Vi setter ikke mennesker i leir. Det er det motsatte av menneskeliggjøring av de som kommer og stedet alle problemene starter psykologisk. Vi har vært i deres sted mange ganger i løpet av vårt eget lands historie. De som kommer forsøker kun å unnslippe det helvete de flykter fra, sier Rama.