*Nettavisen* Nyheter.

Afrikanere ber EU og USA om hjelp i Somalia

Nairobi (NTB-AFP): Den afrikanske unionen AU ber EU og USA om hjelp til å erobre havnebyen Kismayo sør i Somalia fra opprørsbevegelsen al-Shabaab. Håpet er at byen kan bli tatt innen august.

Men dette er en operasjon som vil kreve innsats av både bakkestyrker, fly og krigsskip, sier Kenyas statsminister Raila Odinga. Dagens internasjonale marinestyrker i området har bare mandat til å bekjempe pirater, og ikke til å gripe inn i militære konflikter på land.

- Vårt mål er å komme oss til Kismayo i løpet av august. Vi har bedt EU om å hjelpe oss med de styrkene de allerede har på plass i farvannene i regionen, men europeerne er motvillige, sa Odinga på et møte med utenlandske mediefolk i Nairobi tirsdag.

Angrepet mot Kismayo må bli en fellesoperasjon, framholdt den kenyanske statsministeren videre. Han nevnte Ugandas kontingent i AU-styrken AMISOM og etiopiske styrker som mulige partnere i en slik operasjon.

AMISOM-soldater fra Uganda og Burundi tvang i august i fjor al-Shabaab til å trekke seg ut fra stillinger i den somaliske hovedstaden Mogadishu. Kismayo regnes nå som opprørernes viktigste støttepunkt og stedet der de skaffer seg størsteparten av sine inntekter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.