*Nettavisen* Nyheter.

Afrikanske land vil ikke ha bruktklær lenger

IMPORTFORBUD: Flere afrikanske land ønsker å fremme den lokale tekstil- og lærindustrien. Foto: Kjetil Magne Sørenes (Finnmarken)

Fem østafrikanske land takker nei til bruktklær fra vestlige hjelpeorganisasjoner. – Forståelig, sier Fretex.

17.07.15 15:18

Bakgrunnen for beslutningen er at regjeringsledere fra Kenya, Rwanda, Tanzania, Burundi og Uganda skal kartlegge hvordan den lokale tekstil- og lærindustrien kan fremmes, og importen av bruktklær stoppes. Det kom fram under det seneste toppmøtet i Det østafrikanske fellesskap (East African Community, EAC).

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Per nå har tolv afrikanske land restriksjoner eller forbud mot import av bruktklær, blant annet to av kontinentets største økonomier: Sør-Afrika og Nigeria.

Forstår beslutningen

Daglig leder for Fretex International, Per Moberg, forstår at enkelte land ønsker å beskytte den lokale industrien.

– Hittil virker den afrikanske tekstil- og lærindustrien litt beskjeden, så det er forståelig at landet ønsker å bygge opp denne. India er også et eksempel på et land som ønsker å øke produksjonen av egne, nye klær, så Afrika er ikke alene om denne tankegangen, sier han.

Om hvorvidt importforbudet vil gå utover afrikanernes personlige økonomi, tør ikke Moberg å uttale seg om.

– Ingen direktekunder i Afrika

Fretex Norge, som er en viktig del av Frelsesarmeen, samler inn rundt 15.000 tonn med bruktklær hvert år. Moberg sier at mesteparten blir eksportert til butikker i Øst-Europa, og at de ikke har direktekunder i Afrika.

– Vi eksporterer til land som sorterer og reeksporterer det de ikke får solgt, og disse klærne havner blant annet i Afrika. Om beslutningen EAC har tatt vil få noen effekt hos dem som reeksporterer er vanskelig å si, men i så fall må de finne nye marked å selge til. Det vil tiden vise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.