Gå til sidens hovedinnhold

Ahtisaari: - Obama må handle

Fredsprisvinner Martti Ahtisaari legger press på påtroppende president Barack Obama i sin tale.

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Onsdag er kongefamilien, regjeringen og en rekke andre prominente gjester samlet i Oslo rådhus for å hedre årets fredsprisvinner Martti Ahtisaari.

Ahtisaari får tildelt Nobels fredspris i 2008 for innsatsen han har lagt ned i konfliktløsning i flere kontinenter over flere tiår. Finlands tidligere president bidro til Namibias uavhengighet i 1990, har vært aktiv med fredsforhandlingene i Aceh-provinsen i Indonesia og vært FNs spesialutsending til Kosovo.

Storfavoritt flere ganger
Ahtisaari har vært en storfavoritt til den ærverdige prisen flere ganger og fikk endelig den anerkjennelsen han fortjener.

- Jeg er både ydmyk og takknemlig for å motta årets Nobels fredspris. Dette er den største anerkjennelsen enhver som arbeider med dette feltet kan få tildelt, sier fredsprisvinneren til forsamlingen i Oslo rådhus.

Videre understreker Ahtisaari at alle konflikter kan løses og at det ikke finnes noen påskudd til å la dem forbli endeløse. Han retter blant annet hard kritikk mot det internasjonale samfunnet for å ha vært passive og vist avmakt.

- Til tross for alle utfordringene, så kan selv de mest ustyrlige konfliktene bli løst hvis de involverte partene og det internasjonale samfunnet slår seg sammen og samarbeider om et felles mål, sier han.

Globale kriser
Ahtisaari påpeker svakhetene ved FNs handlekraft, men understreker at organisasjonen utgjør et avgjørende rammeverk for alle fredsprosesser. Han mener verden ikke har råd til å miste FN som en verdensinstitusjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Videre nevner Ahtisaari den globale finanskrisen, som han mener ikke må resultere i at verdenssamfunnet glemmer sine forpliktelser overfor utviklingslandene.

- I denne vanskelige tiden ber jeg alle regjeringer om å stå ved sine forpliktelser om å utrydde fattigdommen, sier han.

- Hvis den nåværende trenden fortsetter vil vi stå overfor en situasjon der flere hundre millioner av unge mennesker blir arbeidsledige i land som ennå er tidlig i utviklingsfasen, sier han og understreker at bekjempelse av fattigdom vil i det lange løp imøtegå terrorisme.

Obamas prioriteter
Fredsprisvinneren mener at Midtøsten-konflikten er den største utfordringen i verden. Ahtisaari legger til at mange har gitt opp håpet om en fredelig løsning på konflikten i regionen. Men selv har han en stor tro på at fred vil komme til Midtøsten dersom alle parter engasjerer seg.

George W. Bush har oversett konflikten gjennom sine to presidentperioder som er blitt overskygget av krigen mot terror. Ahtisaari kommer derfor med en klar appell til Barack Obama om å vise handlekraft i den urolige regionen.

- Jeg håper at den nye presidenten i USA, som blir tatt i ed neste måned, vil gi Midtøsten-konflikten en høy prioritet under hans første år som president, sier han.

I tillegg ber han Europa, FN og Russland, som er en del av Midtøsten-kvartetten, om å forplikte seg til å ta tak i problemene i Irak, Iran og konflikten mellom palestinerne og israelerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Troverdigheten til hele det internasjonale samfunnet står på spill. Vi kan ikke fortsette år etter år med å late som at vi gjør noe for å forbedre situasjonen i Midtøsten. Vi må også skape resultater, sier han.

Takker familien
Ahtisaari avslutter talen med å takke kona Eeva og sønnen Marko. Videre håper han at fredsprisen vil fortsette med å inspirere individer og organisasjoner til å arbeide for verdensfreden.

- Om vi jobber sammen, så kan vi finne løsninger. Vi må ikke akseptere noen unnskyldninger fra dem som sitter ved makten. Fred er et spørsmål om vilje, avslutter han til stor applaus fra salen.

Kommentarer til denne saken