RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kay Stenshjemmet, Romerikes Blad

Ahus bryter loven 75 ganger om dagen

Sist oppdatert:
Pasientombudet slår full alarm.

(RB.no): Ahus har store utfordringer med å få bemanningen til å gå opp. Planlagte operasjoner utsettes på grunn av stor pågang av akuttpasienter, og overtidsbruken florerer – noe som igjen fører til at arbeidsmiljøloven brytes i stor skala. Pasientombudet i Oslo og Akershus reagerte med vantro da Romerikes Blad orienterte ham om de ferske tallene i går.

- Denne situasjonen må være ille for de ansatte, og risikoen er selvfølgelig at det går ut over pasientene. Jeg har fått flere telefoner fra ansatte som sier de er slitne. Det øker faren for feilbehandlinger, sier Thorne til RB.

Økning på 26 prosent

I arbeidsmiljøloven heter det at overtidsarbeidet ikke må overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

Tallene i tertialrapporten for 1. kvartal på Ahus er krystallklare:

  • Ved utgangen av april var arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven brutt 9.099 ganger i løpet av årets fire første måneder.
  • I samme tidsperiode i fjor var tallet 7.192. Det betyr at det har vært en økning på 26 prosent i rapporterte brudd til nå i år.
  • Utfordringene knyttet til brudd på arbeidsmiljøloven er ikke nye av dato. I 2010 anmeldte Arbeidstilsynet sykehuset for brudd på arbeidsmiljøloven. Denne saken er fortsatt under etterforskning.

- Som pasientombud forventer jeg at pasientenes sikkerhet til enhver tid settes øverst. Men når denne situasjonen vedvarer over tid, vil det føre til stor slitasje på de ansatte. Det bør bekymre ledelsen, sier Knut Fredrik Thorne.

Som RB omtalte tidligere i uka økte antallet øyeblikkelig hjelp-døgnpasienter med ti prosent i årets fire første måneder. Økningen er håndtert ved at Ahus har redusert planlagte operasjoner.

Dette har gitt en drift med høy innleie og mye overtid i behandlingen av akuttpasienter, parallelt med lavere budsjetterte inntekter for planlagt virksomhet. Underskuddet hittil i år er på betydelige 102,9 millioner kroner.

- Det er viktig å få på plass en tilstrekkelig grunnbemanning, og en god balanse mellom oppgaver og ressurser. Spesielt for å unngå en helsefarlig belastning på de ansatte over tid. Høy grad av overtid er en indikator på høy arbeidsbelastning. Arbeidstidsbestemmelser er et vern for de ansatte, og over ni tusen brudd på arbeidsmiljøloven til nå i år viser at vi fortsatt sliter med ubalanse mellom oppgaver og ressurser. Det er svært alvorlig at brudd på arbeidstidsbestemmelsene har vist en økning i hver eneste måned i år, sammenlignet med 2012. Vi kan ikke ha det slik situasjonen er nå, sier hovedverneombud Finn W. Halvorsen.

Innleggelsene øker

Sykepleiertillitsvalgt og styremedlem Kai Øivind Brenden karakteriserer også situasjonen som bekymringsfull.

- Vi vet at vi har en marginal sykepleierbemanning på mange områder. Det er ikke slik man skal drive sykehus, sier han.

- Hvorfor er det slik?

- Utvidelsen av opptaksområdet 1. januar i 2011 har selvfølgelig stor betydning. Befolkningsveksten er dessuten svært høy, og i tillegg øker innleggelsene av øyeblikkelig hjelps-pasienter. Forbruket av helsetjenester vil også øke. Det kommer blant annet av at befolkningen stadig blir eldre.

- Men dere har vært kritiske til situasjonen tidligere også. Hvorfor er det fortsatt kritisk?

- Jeg opplever at eier i altfor liten grad har erkjent de faktiske utfordringene Ahus sliter med. Vi mener nå at man trenger en grunnleggende planlegging av hva slags type bemanning og kompetanse som er nødvendig på de ulike tidspunktene av døgnet. Samtidig er det viktig at det ikke fokuseres for mye på akutte tiltak. Man kan for eksempel ikke flytte folk rundt for å fylle udekkede vakter i helgene. Det blir ikke flere ansatte av det. Vi ser jo også at det er store mangler av personell på ukedagene. Det er noe av hovedårsaken til de mange bruddene på arbeidsmiljøloven, sier Kai Øivind Brenden.

Les flere saker på Romerikes Blad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere