RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

AirAsia-flyet hadde ikke tillatelse til å fly ruten

Redningsarbeidere bærer vrakrester funnet i sjøen i Pangkalan Bun.
Redningsarbeidere bærer vrakrester funnet i sjøen i Pangkalan Bun. Foto: Antara Foto (Reuters)
Sist oppdatert:
AirAsia-flyet som styrtet på vei fra Surabaya til Singapore sist søndag, hadde ikke tillatelse til å fly denne ruten på søndager, opplyser indonesiske myndigheter.

Alle de 162 menneskene som var om bord, fryktes omkommet etter at Airbus A320-maskinen styrtet i Javasjøen utenfor Borneo.

Det indonesiske transportdepartementet opplyser nå at AirAsia ikke hadde tillatelse til å trafikkere strekningen Surabaya– Singapore på søndager, og at lavprisselskapet heller ikke har søkt om å få gjøre det.

– Selskapet har kun tillatelse til å fly strekningen på mandager, tirsdager, torsdager og lørdager, opplyser en talsmann for transportdepartementet til avisa Wall Street Journal.

Indonesiske luftartsmyndigheter har nå gitt AirAsia et midlertidig forbud mot å fly denne ruten. Samtidig varsler de at flyselskapet nå skal etterforskes. Myndighetene vurderer også å trekke alle AirAsias lisenser i Indonesia inn til videre.

Nye vrakdeler funnet

Letemannskapene lokaliserte lørdag til sammen seks nye vrakdeler fra det styrtede AirAsia-flyet. Vrakdelene ble funnet på rundt 30 meters dyp i samme område der det de siste dagene også er hentet opp 30 omkomne.

Dykkere skal nå gå ned til flyvraket i håp om å finne flere omkomne, samt flyets ferdsskriver og taleregistrator, de såkalte svarte boksene, som kan gi svar på hvorfor det styrtet.

– Hovedfokuset i dag er å finne og hente opp ofre, sier Bambang Soelistyo, sjef for den indonesiske redningstjenesten.

Sterke strømmer

Å finne de svarte boksene er avgjørende for å kunne finne ut hvorfor flyet styrtet. Fredag ble halen på det styrtede flyet funnet på havbunnen i det samme området, og flere mindre vrakrester er også observert.

Sterke havstrømmer har gjort det vanskelig å få manøvrert undervannsfartøyet som benyttes for å ta bilder av gjenstandene på havbunnen.

Nærmere 30 båter og et 20-tall fly og helikoptre deltar i redningsarbeidet, som de første dagene ble hindret av dårlig vær i området.

De siste dagene har imidlertid værforholdene bedret seg noe. (©NTB

Skal etterforske alle flygninger

Indonesiske myndigheter skal etterforske alle flygningene til AirAsia etter flystyrten i Javasjøen forrige helg.

Det opplyser det indonesiske transportdepartementet lørdag, samme dag som det ble kjent at ulykkesflyet ikke hadde tillatelse til å fly ruten Surabaya-Singapore på søndag, dagen da det styrtet.

– Vi skal undersøke alle AirAsias avganger, sier Djoko Muratmodjo, fungerende sjef for lufttrafikk i transportdepartementet.

– Forhåpentligvis kan vi begynne dette arbeidet mandag. Vi vil ikke rette søkelyset mot lisenser, kun avganger, sier han.

Muratmodjo legger imidlertid til at det kan hende at AirAisas lisenser i Indonesia blir trukket tilbake. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere