*Nettavisen* Nyheter.

AirAsia-flyets andre «svarte» boks hentet opp

Taleregistratoren fra AirAsia QZ8501 er funnet og hentet opp - her sees registratoren ombord på det indonesiske marinefartøyet KRI Banda Aceh mandag 12.01. Foto: Adek Berry (Reuters / NTB Scanpix)

Den svarte boksen som inneholder taleregistratoren til det styrtede AirAsia-flyet, er hentet opp fra Javasjøen, opplyser indonesiske myndigheter.

13.01.15 07:42

Den svarte boksen som inneholder taleregistratoren til det styrtede AirAsia-flyet, er hentet opp fra Javasjøen, opplyser indonesiske myndigheter.

Taleregistratoren ble hentet opp av dykkere tirsdag, opplyser det indonesiske transportdepartementet. Den ble funnet på havbunnen i Javasjøen mandag i nærheten av stedet der den første svarte boksen som inneholdt flyets ferdsskriver, ble funnet.

De såkalt svarte boksene, som egentlig er oransje, kan gi svar på hva som skjedde i de skjebnesvangre minuttene før Airbus 320-flyet styrtet med 162 personer om bord den 28. desember i fjor. Alle om bord omkom.

Tar opp pilotenes samtale

Taleregistratoren tar opp all muntlig radiokommunikasjon og lyder fra cockpiten. Dermed kan etterforskerne høre hva de to pilotene sa til hverandre.

Ferdsskriveren overvåker alle data om flygningen, som fart, høyde og kurs. Den ble funnet søndag og hentet opp dagen etter.

Taleregistratoren var tirsdag om bord på et indonesisk marineskip. Den vil senere bli sendt til hovedstaden Jakarta for analyser, ifølge Metro TV.

Forsvant før nyttår

AirAsia-flyet forsvant fra radarene 42 minutter etter avgang da det var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore 28. desember.

Letemannskapenes hovedmål har vært å finne de omkomne og de svarte boksene, men de har blitt hindret av dårlig vær. De svarte boksene sender ut signaler i omtrent 30 dager etter en ulykke.

Det nasjonale søk- og redningsbyrået i Indonesia meldte mandag at det var en eksplosjon i AirAsia-flyet som styrtet i Javasjøen i desember. En tjenestemann sa at det trolig var en dramatisk endring i kabintrykket som førte til eksplosjonen. En etterforsker i den indonesiske havarikommisjonen sa imidlertid at det ikke finnes noen bevis for at det var en eksplosjon i flyet før det traff vannet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!
HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag