Aker tapte 400 millioner på Mongstad

Oslo (NTB): Aker Solutions beklager beslutningen om at fullskalanlegget ved Mongstad ble skrinlagt. Selskapet mener å ha funnet en løsning for karbonfangst, men veien dit har vært trøblete.

Aker Clean Carbon som skulle utvikle teknologi for karbonfangst fra eksos, tapte 400 millioner kroner på Mongstad-engasjementet, fortalte konserndirektør Valborg Lundegaard i Aker Solutions under tirsdagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Aksjene i Aker Clean Carbon ble nedskrevet til null fjerde kvartal 2011 og virksomheten overtatt vederlagsfritt av Aker Solutions.

- Det var et brennende engasjement for å lykkes, sa Lundegaard, som påpekte at selskapet nå har utviklet en løsning for karbonfangst ved gass- og kullkraftverk, raffinerier og annen virksomhet. Løsningen er basert på aminteknologi.

At det ble identifisert kreftfare ved denne teknologien førte til at investeringsbeslutningen for fullskalaanlegget ble utsatt i fem år, noe Aker-direktøren finner vanskelig å forstå.

En rekke fagetater, blant dem Sintef og Klima- og forurensningsdirektoratet, har slått fast at kreftfaren ved aminteknologien har vært overdrevet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag