*Nettavisen* Nyheter.

Akershus og Oslo skal planlegge bosetningsvekst

Oslo (NTB): Akershus og Oslo skal utarbeide en felles areal- og transportplan på tvers av kommunegrensene for å avgjøre hvilke områder som skal få størst bosetningsvekst fram mot 2040.

Prognoser fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Akershus og Oslo vil få over 400.000 flere innbyggere fram mot 2040. Samarbeidet som nå igangsettes, skal avgjøre hvilke bydeler i Oslo og hvilke byer og tettsteder i de 22 kommunene i Akershus som skal få den største veksten, skriver Dagsavisen.

- Vi er ute etter gode bosteder og å få til en vekst som ivaretar folks behov, sier fylkesordfører Nils Aage Jegstad (H) i Akershus.

Planarbeidet skisserer tre hovedmodeller, samt etablering av to eller tre helt nye byer i Akershus. De to tettstedene Minnesund og Sørumsand blir trukket fram som potensielle store fremtidige byer. Også Fetsund, Rånåsfoss i Sørum og Heggedal i Asker blir nevnt som nye bykandidater. Innen 30 år kan to eller tre av disse tettstedene være like store som Drammen er i dag.

De tre hovedmodellene for øvrig går ut på videreføring av dagens kommuneplaner, med fremskrevet vekst av befolkning og arbeidsplasser fordelt på kommuneplanenes egne utbyggingsområder. Konsentrert utvikling til eksisterende byområder er en annen modell. Det tredje punktet dreier seg om å fortette knutepunkter som ligger i kollektivnettet for buss eller tog. I Oslo ser man for seg at utviklingen av indre by vokser inn i Groruddalen, hvor det i dage er industri- og næringslokaler, lagre og spedisjonsbygg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.