Gå til sidens hovedinnhold

Åkesson tar avstand fra asylbranner

Lederen for det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, tar kraftig avstand fra de mange ildspåsettelsene ved svenske asylmottak den siste tiden.

– Dere ødelegger samfunnet, skriver Åkesson på sin egen Facebook-side.

Over 20 asylmottak og midlertidige boliger for asylsøkere har gått opp flammer i Sverige i år, og mange av brannene har ifølge svensk politi vært påsatt.

Ingen er pågrepet for ildspåsettelse, men mistankene går i retning av høyreekstreme og innvandringsfiendtlige miljøer.

La ut adresser

Da svensk radio nylig ville intervjue Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson og ha svar på hvorfor partiets lokallag i Lund la ut kart og adresser til asylboligene på nettsiden sin, avlyste han på kort varsel intervjuet.

Flere svenske politikere har fordømt asylbrannene på det sterkeste, men fra Sverigedemokraterna har det til nå vært taust.

Torsdag tok imidlertid Åkesson bladet fra munnen og gikk hardt ut mot brannstifterne.

– Dere ødelegger

– Sannheten er at dere som gjør dette, ikke oppnår noe som helst. Men dere ødelegger. Dere ødelegger samfunnet. Dere angriper grunnfjellet i samfunnet. Forstår dere ikke det? Er dere så selvopptatt at dere ikke er i stand til å se det dere gjør i en større sammenheng, skriver Åkesson.

Sverigedemokraternas leder kommenterer også skoledrapene i Trollhättan i innlegget.

– Skoledrapene i Trollhättan er den hittil mest forferdelige hendelsen, men i kombinasjon med branner på asylboliger ... og en rekke angrep mot SD-politikeres hjem de siste dagene, er det et ytterst ubehagelig helhetsbilde som trer fram, skriver Åkesson. (©NTB)