RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Akikos drøm ble virkelighet i Norge»

Gro Harlem Brundtland blir møtt av samiske kvinner etter statsråd hvor Gro har fått i oppdrag av Kongen om å danne ny regjering (02.02.1981).
Gro Harlem Brundtland blir møtt av samiske kvinner etter statsråd hvor Gro har fått i oppdrag av Kongen om å danne ny regjering (02.02.1981).
Sist oppdatert:
Med autoritet, sterk vilje og et overmenneskelig arbeidstempo kjempet hun sine kamper.

Sirimavo Bandaranaike var Sri Lanka og verdens første kvinnelige regjeringssjef - Gro Harlem Brundtland var Norges. 

Og mens Bandaranaike tiltrådte sin stilling i 1960, tok Gro over statsministerposten etter Oddvar Nordlie 4. februar 1981, bare 42 år gammel.

Vær med å kåre Gro Harlem Brundtlands bragd til "Historiens viktigste håndtrykk" nederst i saken og du er med i trekningen av tre håndverkere til fri disposisjon i tre dager.

Tilrettelegge for kvinner

Gro Harlem Brundtland sammen med Storbritannias statsminister og hennes rake motsetning Margaret Thatcher.

«Uten kvinnekampen og kvinnebevegelsen ville vi ikke hatt vår første kvinnelige statsminister i det tjuende århundre!» sa Brundtland i et intervju, men hun var selv også en ivrig forkjemper for kvinners rettigheter og likestilling.

Hun brant for retten til selvbestemt abort (Innført i Norge i 1979), og var sterkt opptatt av hva som krevdes av reformer i en tid hvor kvinnene skulle være både yrkesaktive og mødre.

«Skjult agenda»

Gro var utdannet lege, men ifølge henne selv var det valget gjort ene og alene ut fra et sosialpolitisk engasjement. Hun ville jobbe med forebyggende helsearbeid og samfunnsmedisin.

Det fikk hun også sjansen til gjennom sin politiske karriere som miljøvernminister og statsminister, og deretter leder for Verdens helseorganisasjon (WHO). Men som nevnt sto også kampen for likestilling sterkt, og kampen for et demokratisk samfunn.

En verdenssensasjon

Gro var statsminister i Norge i tre epoker, og ved inngåelsen av den andre fikk hun også stor oppmerksomhet i verden. Da hun gikk i regjering i 1986 var nemlig 8 av 18 regjeringsmedlemmer kvinner, og det var en verdenssensasjon.

På baksiden på en bauta i Osaka i Japan står diktet “Den dagen fjell vil bevege seg” av den japanske forfatterinnen Akiko Yosana. På forsiden står navnene på kvinnene i Brundtland-regjeringen, og under står det: «Akikos drøm ble virkelighet i Norge».

Historiens viktigste håndtrykk

I samarbeid med BundeGruppen kårer Nettavisen historiens viktigste håndtrykk.

I juryen sitter Thorvald Stoltenberg sammen med Gunnar Stavrum fra Nettavisen, deleier i Grieg-gruppen Elisabeth Grieg, partner i Wikborg Rein Ola Øverseth Nisja og konsernsjef i Bundegruppen Odd-Erik Bunde.


Vinn tre håndverker i 3 dager

Våre lesere har sammen med juryen plukket ut noen håndtrykk som er nominert til historiens viktigste. Vi presenterer ett og ett i en artikkelserie fram til det kåres ett håndtrykk. Håndtrykket kåres av våre lesere i samarbeid med juryen.

Er du med på avstemningen og gir oss ditt svar på hva du mener er det viktigste håndtrykket gjennom historien, kan du vinne tre håndverkere i hele tre dager.

Du kan se alle de nominerte, og gi din stemme her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere