En person, som har valgt å være anonym, har varslet om at den kjente skuespilleren Aksel Hennie kanskje har felt trær ulovlig.

Dette kommer frem i kommunens postliste.

Hennie har hatt en rekke hovedroller i norske og internasjonale film- og serieproduksjoner, blant annet storfilmen «Max Manus» og «Hodejegerne».

Klagen kommer fra noen som hevder at Hennie har kuttet ned trær på eiendommen sin på Nordstrand i Oslo. Noe som kan være ulovlig i området hvor Hennie bor, da det er regulert til spesialområde for bevaring i plan.

Les også: Sendte melding til Herman Flesvig før karrieren tok av: – Det hadde jeg glemt faktisk

Regelverk

«Gråsteinsmurer, forstøtningsmurer, trær og vegetasjon som inngår som en del av viktige hageanlegg, skal bevares», står det i forskriften.

Kommunen ba om en redegjørelse fra Hennies side. I denne skulle han redegjøre for om inngrepene har berørt trær med stammeomkrets større en 90 cm, og om det er gjort inngrep innenfor et tres rotsone.

I Hennies svar til kommunen skriver han at han har hatt flere møter med Byantikvaren, og hevder sin uskyld. Han beskriver ikke hvilket type arbeid som er gjort. Og det fremkommer i dialogen mellom Hennie og kommunen at han ikke har søkt om lov til å gjøre noen form for inngrep.

– Jeg har i forbindelse med kjøpet av eiendommen i Solveien hatt flere møter med Byantikvaren, samt telefonsamtaler med Plan og Bygg for å sette meg inn i bestemmelsene rundt bevaring av eiendommen. Det gjøres ingen ulovlige arbeider i hagen i Solveien, skriver Hennie.

Før Hennie henviser videre svar til arboristen han hadde hyret inn. En arborist har trebehandling som yrke, og er ofte de som feller trær for folk.

Nettavisen har vært på stedet, ut i fra det vi observerte fra veien har han kuttet store greiner på et tre helt i hjørnet av eiendommen ned mot veien. Om det er gjort noe på baksiden av eiendommen er ikke mulig for Nettavisen å avklare.

Nettavisen har vært i kontakt med Hennie som ikke ønsker å kommentere saken.


Ikke fornøyd med svaret

Men kommunen var ikke fornøyd med det svaret:

– Eier er ansvarlig for arbeider som utføres på eiendommen, og vi ber derfor om å få tilsendt en ytterligere beskrivelse av arbeidene som er utført, for å få klargjort lovligheten av arbeidene. Arboristen må gjerne uttale seg, men vår kommunikasjon vil som hovedregel foregå med eier av eiendommen.

Saken er fortsatt ikke ferdigbehandlet.

Nettavisen har forsøkt å få Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune til å kommentere saken, samt forklare hva forskriftene betyr, men de ville ikke kommentere utover dette:

– Plan- og bygningsetaten fikk inn et anonymt tips 8. juni i år om mulig ulovlig felling av trær i Solveien. Vi ba eier av tomten om en redegjørelse, som vi mottok 4. juli. Etter dette har vi bedt om ytterligere opplysninger fra eier, med svarfrist 24. august i år, skriver Atle Jan Larsen, pressekontakt i Plan- og bygningsetaten, i en e-post til Nettavisen.

Bladde opp for huset

I oktober 2021 kjøpte Aksel Hennie huset i ærverdige Solveien. Boligen hadde en prisantydning på 27,5 millioner kroner, men Hennie kjøpte det for 27,25 millioner.

Boligen har et bruksareal på 357 kvadratmeter og tomten er på 1,8 mål. Området boligen ligger i er preget av dyre boliger med store tomter.

Boligen kalles Villa Solfeng.