RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aksjefond i dødens dal

Sist oppdatert:
Det er ingen tegn til at norske sparere er blitt mer positive til aksjefond. I første kvartal 2000 ble det tegnet andeler i norske aksjefond for syv ganger så mye som i første kvartal i år
Norske sparere trekker nå mer penger ut av aksjefond enn de putter inn nesten hver måned.

For første kvartal i år ble det bare nytegnet for 2 milliarder kroner, mens det ble innløst for 3,2 milliarder, viser fersk statistikk fra Verdipapirfondenes forening.

Da børsene var på topp var tegningen mange ganger høyere. I første kvartal 2000 var nytegningen 14 milliarder, altså syv ganger så mye som i første kvartal i år.

For fondene kommer den negative nettotegningen på toppen av at verdien på aksjene i porteføljene jevnt over er halvert siden toppen.

Norske sparere har tydelig mistet tiltroen til rådene fra forvaltningsselskapene, som taler for døve ører når de forsøker å overbevise om at det er gunstig å kjøpe aksjefond nå, etter kursfallet.

Svakt i mars også
Det ble i mars isolert sett tegnet for 0,8 milliarder i norske aksjefond, mens det ble innløst for 0,9 milliarder. Det gir en nettotegning på minus 0,1 milliard.

Et lite lyspunkt er det at tallene for mars er bedre enn i februar, som var en elendig måned, med en brutto nytegning på bare 0,4 prosent - det laveste siden statistikken ble påbegynt - og nettotegningen var minus 0,9 milliard.

En del av pengene som trekkes ut av aksjefond puttes inn i rentebærende fond, spesielt pengemarkedsfond, som har lav risiko. Det ble netto nytegnet pengemarkedsfond for 3 milliarder i første kvartal. Men for forvaltningsselskapene gir slike fond lavere marginer enn aksjefond.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere