*Nettavisen* Nyheter.

Aksjetap sendte oljefondets resultat i minus

Oslo (NTB): Statens pensjonsfond utland - også kjent som Oljefondet - hadde en negativ avkastning på 77 milliarder kroner, eller rundt 2,2 prosent i andre kvartal 2012. Tapet kom på aksjeinvesteringer.

10.08.12 10:33

En svakere utvikling enn ventet i verdensøkonomien tynget aksjemarkedene i andre kvartal, sier Yngve Slyngstad som forklaring på at verdien på aksjeporteføljen falt med 4,6 prosent fra april til juni. Slyngstad leder Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Statens pensjonsfond utland og som fredag la fram fondets resultat for andre kvartal.

Renteinvesteringene ga derimot en avkastning på 1,5 prosent, mens investeringene i fast eiendom hadde en gevinst på 0,3 prosent.

I en urolig tid i verdensøkonomien har oljefondet kuttet ned på hvor mye som settes i statsobligasjoner, og disse utgjør nå litt under halvparten av fondets verdier.

Selv om avkastningen på oljeinvesteringene var negativ, bidro endrede valutakurser til at markedsverdien av oljefondet økte med 65 milliarder kroner. Fondet ble tilført 72 friske milliarder fra staten; 80 prosent av disse pengene ble investert i aksjer og resten i rentepapirer. Oljefondet er nå verdt 3.561 milliarder kroner, eller rundt tre og en halv ganger så mye som forrige statsbudsjett. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.