RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aksjonærer raser mot Fredriksen

Sist oppdatert:
Småaksjonærene viste sin misnøye med Pan Fish-raidet i Fjord Seafood og sørget for at Pan Fish-sjef Atle Eide ikke ble innvalgt under dagens generalforsamling.
Det var ventet at det ville komme sterke synspunkter fra småaksjonærene i Fjord Seafood under dagens siste generalforsamling i Fjord Seafood. Før generalforsamlingen ble nemlig konsernsjef Atle Eide foreslått innvalgt i styret.

Men dette ble det ikke flertall for.

Tuppet ut Eide

Styreformann Leif-Frode Onarheim opplyste at flere amerikanske fond på forhånd hadde gitt fullmakt til å stemme nei til det nye styreforslaget om å ta Eide inn. Dermed ble det altså ikke plass til Eide.

Det var aksjonærer med hånd om fem millioner aksjer som sørget for at Eide ikke kom inn i styret.

Småaksjonær Trond Tollefsen kalte resultatet av at Eide ikke kom inn i styret som et tydelig signal om misnøye.

Eide kaller selv dette helt udramatisk.

- Dette betyr ikke noe som helst, hadde dette vært viktig for oss hadde vi benyttet stemmeretten, sier Eide til NA24 iMarkedet.

Pan Fish meldte torsdag morgen at selskapet nå eier 67 prosent av aksjene i Fjord Seafoods. Dette skjedde etter at de kjøpte over 3,26 millioner aksjer i selskapet onsdag.

- Et ran

- Dette er et ran, mente en svært misfornøyd Trond Tollefsen da det ble klart at det ble vedtatt å ikke betale utbytte på 0,20 per aksje etter fjorårets knallresultat på 223, 4 millioner kroner.

Disse pengene går i stedet inn i egenkapitalen i selskapet. Som største aksjonær i Fjord ba nemlig Pan Fish om at det ikke ble utbetalt utbytte.

Tollefsen mente at man opplever en aksjonærfiendtlig holdning.

- Vi får verken utbytte, og vi får dessuten en utløsende skatteplikt når aksjene nå skal selges. Mindretallsaksjonærene sitter med en flau smak i munnen, sier Tollefsen.

Han mener at Fjord og Pan Fish burde vært fusjonert i fjor.

Pan Fish har tilbudt 8,38 kroner per Fjord-aksje, noe som priser selskapet i underkant av fem milliarder kroner.

Men det var lite annet å få enn sympati fra Fjord-styret.

- Sånn ble det altså ikke. Med en endret aksjonærsits som vi har nå, så er det begrenset hva styret kan foreta seg også. Vi må ta høyde for at når en aksjonær sitter på 67 prosent av selskapet så har vedkommende ganske god styring, for å si det mildt, sa Onarheim.

Budet

Styreformann Leif-Frode Onarheim opplyser at det pliktige tilbudet fra Pan Fish kommer 9. mai, og blir stående en måned. Dersom mer enn 90 prosent av Fjord-aksjonærene godtar tilbudet fra Pan Fish, vil Fjord bli tatt av børsen og sammensmeltet i den nye oppdrettsgiganten når rammebetingelsene er på plass.

Får det nye selskapet godkjenning fra konsesjonsmyndighetene senere denne måneden, kan jobben med å skape verdens ledende globale oppdrettsaktør begynne.

- Da er investorenes jobb over. Jeg, som gammel industrialist vet at det er da jobben begynner med å utvikle det nye selskapet, sier Onarheim til NA24 iMarkedet.

Sammensmeltingen

- Det blir ingen enkel jobb å sammensmelte tre verdensomspennende selskaper til ett, men vi mener at vår kompetanse skal komme frem, og det har vi også fått forsikringer om fra Pan Fish, sier Onarheim.

Har du lyst til å være med i prosessen videre?

- Noen vil kanskje ikke ha med en gammel mann som meg videre, men hvem vet, sier Onarheim til NA24.

Konsernsjef Atle Eide i Pan Fish sier til NA24 iMarkedet at de har intensjoner om å hente ut de aller beste synergier av selskapene.

- Det blir en åpen prosess videre, og vi blir for det første mye større, vi blir en global aktør.

Hvilke synergier skal hentes fra Fjord?

- Fjord Seafood har skapt en unik kompetanse innen flere områder, de har skapt fantastiske resultater og det er spesielt innen videreforedling vi ser at Fjord kan bidra, sier Eide til NA24 iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere