Aksla-drapet kan ende med forvaring

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove

09.02.14 13:15

Aktor vil trolig be om forvaring for mannen som voldtok og drepte Anja Weløy Aarseth (21) på byfjellet Aksla i Ålesund i august i fjor.

Strafferammen er fengsel i inntil 21 år, men statsadvokaten har tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring for Steven Dan Danielsen (24). Forvaring brukes overfor personer som har begått alvorlig kriminalitet og hvor risikoen for tilbakefall er stor.

De sakkyndige som har vurdert tiltalte i Bergen fengsel, har kommet til at han var tilregnelig da drapet ble begått. Selv har han forklart at han var sterkt ruset, men selvpåført psykose som følge av rus fritar ikke for straff.

– Man legger ikke ned påstand om forvaring hvis det ikke er holdepunkter for det i tiltalen. Her er holdepunktet den sakkyndige vurderingen av tiltalte, sier aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, til NTB.

Rettssaken i Sunnmøre tingrett starter tirsdag 11. februar i lagmannsrettssalen i Ålesund tinghus. Mandag 17. februar er satt av til åstedsbefaring og prosedyrer. Saken administreres av tingrettsdommer Kjetil Gjøen.

Nekter ransforsøk
Steven Dan Danielsen tilsto overgrepet og drapet i det første avhøret politiet gjorde med ham etter at han ble pågrepet i en bolig i bydelen Skarbøvik i Ålesund 4. september, en uke etter at drapet fant sted.

Det var DNA-spor som førte til pågripelsen siden profilen hans var registrert hos politiet. Tiltalte er tidligere dømt for grove volds- og drapstrusler, ulovlig oppbevaring av våpen og narkotikabruk.

24-åringen er også tiltalt for forsøk på simpelt ran av en kiosk i nærheten av åstedet cirka en time forut for drapet. Dette nekter han straffskyld for. I tillegg er han tiltalt for å ha fremsatt drapstrusler mot to politibetjenter en natt i romjulen 2012.

Et bilde av tiltalte
Tiltalepunktene om ransforsøket og truslene er tatt med fordi påtalemyndigheten mener de har en sammenheng med drapet og tegner et bilde av tiltalte.

– Ransforsøket er veldig nært drapet i tid og sted. Truslene er en uavgjort sak han hadde. Vi mener det er viktig å ta med dette både ut ifra vurderingen om forvaring og med tanke på hva slags person vi har med å gjøre, sier aktor.

Tiltaltes forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, ønsker ikke å si noe om hans klient har kommentert den forestående rettssaken.

– Siden han ikke erkjenner skyld for ransforsøket, vil jeg legge ned påstand om frifinnelse på det tiltalepunktet, sier han til NTB.

I løpet av saken skal det føres nær 30 vitner som blant annet skal forklare seg om elektroniske spor og luftvåpenet som ble funnet hjemme hos tiltalte.

– Mobilbruk og elektroniske spor blir viktig i saken, sier Thorn Nordheim.

Foto: Privat / Familien

Gjengtilknytning
24-åringen hevder å være medlem av den kriminelle banden Mara Salvatrucha (MS-13) som har sitt utspring i det latinamerikanske miljøet i Los Angeles i USA.

Under varetekten har han tatt navnet Paco og følger siden MS13 på Facebook. Torsdag 13. februar gir leder for Norsk Narkotikapolitiforening, politibetjent Jan Erik Bresil, en gjennomgang av MS-13 og om tiltaltes forhold til dem.

På sakens første dag vil tiltaltes tidligere svigermor, hans ekspartner og hennes søster vitne. Fredag 14. februar forklarer avdødes mor seg på vegne av begge foreldre.

Fredag vil også forsvaret føre sine vitner, en veileder i Nav, psykologen som har behandlet tiltalte i fengsel og tiltaltes mormor. Deretter vil de to sakkyndige i saken uttale seg.

Krever 550.000
Bistandsadvokat Einar Råen vil kreve 200.000 kroner i oppreisning for hver av foreldrene og 150.000 kroner i erstatning. Råen sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere hva de etterlatte ser fram til å få svar på under rettssaken.

– Det er mange spørsmål, men det er vanskelig å gå inn på detaljer. Begge mine klienter vil følge saken fra tirsdag morgen, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag