Gå til sidens hovedinnhold

- Aktivistene ble skutt til døde

Alle de ni døde ble drept av skuddskader, konkluderer obduksjonsrapporten.

Ni mennesker ble drept da israelske elitesoldater bordet nødhjelpsskipet som var på vei til Gaza natt til mandag.

Én amerikaner og åtte tyrkere er blant de drepte, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Amerikaneren var av tyrkisk opprinnelse.

Samtidig hevder en av arrangørene at flere enn ni ble drept i den blodige aksjonen.

- Vi har fått utlevert ni av likene til martyrene. Men vi har en lengre liste. Det er mennesker som er savnet, sier Bulent Yildirim, leder av organisasjonen IHH.

I tillegg hevder han at 38 mennesker er skadd, og ikke 21 slik Israel har opplyst.

Avisen Hurriyet skriver at 19 år gamle Furkan Dogan er blant de døde. Han skal ha blitt skutt i både hodet og i brystet.

Ifølge tyrkiske medier er det Furkan som er amerikansk statsborger. Faren skal nemlig være født i USA.

Kommer hjem torsdag
Torsdag ankom de tre norske Gaza-aktivistene hjem til Norge.

- De er svært lettet over å ha kommet seg ut av Israel. De har det etter forholdene bra, men er svært slitne og dypt frustrert over den behandlingen de har vært utsatt for, sier Georg Morland til NTB.

- De har gitt uttrykk for frustrasjon over behandlingen fra israelske myndigheter. De er svært lite tilfreds med denne behandlingen. De ble dårlig ivaretatt hele veien fra de ble arrestert til flyet tok av. Men mer detaljer får vi når de kommer hjem, sier Morland til Nettavisen.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Sittet i israelsk fengsel
Morland er pressekontakt for de tre Gaza-aktivistene og snakket natt til torsdag med Randi Kjøs etter at flyet hennes fra Israel landet i Istanbul ved 01.30-tiden. Hun har sammen med Espen Goffeng og Nidal Hejazi sittet i israelsk fengsel etter at de ble pågrepet da de var med i hjelpekonvoien som ble bordet av israelske styrker på vei til Gaza mandag.

- Rett til å borde skipet
USAs visepresident Joe Biden forsvarer Israels rett til å borde skip på vei til Gazastripen som et tiltak for å hindre våpensmugling.

- Israel har en ubetinget rett til å ta hånd om sine sikkerhetsinteresser, sa Biden i et intervju med TV-stasjonen PBS onsdag.

Mens en lang rekke andre land har fordømt Israels bording av flere skip i internasjonalt farvann mandag, har USA vært mer forsiktig i sine uttalelser. Amerikanske myndigheter har nøyd seg med å kreve en gransking av hendelsen og å beklage at ni mennesker ble drept.

Stanser nye skip
Israel lover å stanse alle nye skip som nærmer seg Gaza, og Biden mener praksisen kan forsvares fordi det er nødvendig å hindre smugling av våpen til Hamas, som har makten på Gazastripen.

- Det er legitimt for Israel å si: Vi vet ikke hva som er om bord på dette skipet, framholder Biden.

Visepresidenten mener samtidig at det er viktig å forsøke å presse Israel til å tillate at byggematerialer og andre varer fraktes inn på Gazastripen.

Vil sende norsk skip
Israels bording av konvoien som var på vei mot Gaza, øker sannsynligheten for at Palestinakomiteen klarer å sende en norsk båt til området, tror komiteens leder Line Kheteeb.

Kheteeb tror det blodige angrepet snarere har en mobiliserende effekt blant folk, enn å øke frykten.

- Vi forsøkte å få til en norsk båt også, men lyktes ikke. Det er fortsatt vårt mål å klare det, og sjansen for at det skal la seg realisere er større nå, sier hun til Klassekampen.

Det irske lasteskipet MV Rachel Corrie forlot Malta tirsdag med kurs mot Gazastripen. Blant de 15 aktivistene om bord er den irske nobelprisvinneren Mairead Corrigan og FNs tidligere visegeneralsekretær Denis Halliday.

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs