RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aktivistene har inntatt København

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS (REUTERS)
Sist oppdatert:
Det er tre typer aktivister tilstede under klimakonferansen - og bare en av dem er lovlydige.

Så langt er 64 personer pågrepet i Danmark, i løpet av det som var den første større demonstrasjonen i forbindelse med Klimakonferansen.

Politiet opplyser til berlingske.dk. at de pågrepne er arrestert med belegg i Politiloven, og at de er pågrepet i grupper på en til fem personer rundt om i byen. En av byens hovedgater er også sperret for trafikk.

Navngitte mål
Aksjonen «Don't buy the Lie» hadde som mål at små grupper skulle bevege seg rundt i byen og gå etter fem navngitte mål, blant annet Dansk Industri, McDonalds og Deliotte.

Københavnpolitiet er forberedt på at aktivister fra inn- og utland skal forsøke å sette sitt preg på FNs Klimakonferanse som i disse dager finner sted i den hovedstaden.

Blant annet overvåkes grensen mellom Danmark og Tyskland nøye, og flere kjente aktivistgrupper og -medlemmer holdes under oppsyn, og det skal være beslaglagt flere våpen allerede.

Natt til lørdag er det ventet at 700 aktivister fra England, Frankrike og Belgia ankommer byen.

Men det er forskjell på aktivistene som har samlet seg for å gi uttrykk for sin misnøye med klimamålene.

Enige om målet
Holdningene til miljøaktivistene i København er ofte de samme, men metodene de bruker for å få fram budskapet kan være svært forskjellige.

- Vi kommer til å støte på meget forskjellige aksjonsformer under klimatoppmøtet, sier sosiolog og Ph.D. Renè Karpantschof, som forsker på protestbevegelser og demokrati, til den danske avisen Politiken.dk.

Han deler aktivistene inn i tre grupper - de fredelige og lovlydige, de sivilt ulydige og de militante.

- De tre gruppene er langt på vei enige, alle mener at det skal radikale endringer til for å komme klimaproblemene til livs, sier han.

Forskjellen på de tre gruppene er imidlertid metodene de bruker for å nå sine mål, og Karpantschof mener alle tre har en bevisst politisk strategi som ikke er til å ta feil av.

Grasrota
De fredelige og lovlydige utgjør flertallet av aktivistene, og støttes av NGO'er (Non Governmental Organisations), politiske partier og fagforeninger fra hele verden, og det er disse som kommer til å møte mannsterke opp på lørdagens stordemonstrasjon.

- Denne gruppen dekker hele grasrotspekteret og den politiske opposisjon. Det er en ekstremt blandet gruppe. Unge og gamle, fra intellektuelle og vitenskapsfolk til bekymrede gymnaselever, forklarer sosiologen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bryte politisperringer
Den andre gruppen, de sivilt ulydige, består primært av nettverket i paraplyorganisasjonen Climate Justice Action (CJA).

Også disse vil dukke opp på stordemonstrasjonen, men da er det ikke nok å være lovlydig.

- Ifølge CJA skal det legges ennå større press på politikerne for å få løsninger på bordet. Og det vil de blant annet gjøre ved å blokkere og forstyrre de aktiviteter, som skader miljøet under toppmøtet, sier Karpantschof.

Ikke-lovlydig er ikke det samme som voldelige, og deres største aksjon er en demonstrasjon fra sentrum av København og ut til Bella senteret 16. desember, der Klimakonferansen finner sted.

En del av planen er at aktivistene skal bryte politiets avsperringer for å komme inn på området.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Illustrerer opptøyene
Den tredje grupperingen er også et internasjonalt nettverk. Med den militante gruppen «Never Trust A Cop» i spissen mener de at den klassiske autonome aksjonsformen er måten å gjøre det på.

- De skriver ikke direkte noen steder at man skal lage opptøyer og slåss. Men deres oppfordringer til å aksjonere er ledsaget av plakater av bål og brennende biler, påpeker Renè Karpantschof.

De militante mener at det er kapitalismens skyld at klimaet og jordens fremtid er truet. Det vil de understreke ved åt lage opprør nedenfra.

- En strategi de har brukt i andre sammenhenger, blant annet da Ungdomshuset ble ryddet, sier Karpantschof.

Det er denne gruppen sammen, med de sivilt ulydige, politiet har fokus på når det gjelder hvem som kan sørge for opptøyer under konferansen.

Saken fortsetter under klimakalkulatoren.

Vanskelige klimaspørsmål
FNs klimakonferansen i København går fra 7. til 18 desember, og er den 15. konferansen mellom partene i Klimakonvensjonen og det femte møtet mellom partene fra Kyoto-avtalen. Konferansen er en oppfølger til en vitenskapelig konferanse som fant sted i samme by i mars i år.

Den første uken har delegatene forhandlet om ulike utkast, mens det denne uken det blir klart hva som kan komme ut av konferansen, når de politiske forhandlingene starter.

Lekkasje av et av de danske utkastene, som ser ut til å gå vekk fra Kyoto-avtalen og som favoriserer i-land på bekostning av u-land, satte denne uken sinnene i kok.

Forut for møtet har det også sett ut til at det ikke er mulig å få til en juridisk bindende avtale, men at landene i stedet kun vil klare å få til en intensjonsavtale.

Så langt under konferansen er det ikke kommet signaler på at en avtaleutkast man kan klare å enes om, er utformet.

(Kilde: Politiken.dk , Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere