RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aktor: – Tre barn er ødelagt av overgrep

Sist oppdatert:
Hamar (NTB-Steinar Schjetne): De tre brødrene kan umulig forklare seg så detaljert, beskrivende og omfangsrikt hvis ikke historiene var selvopplevde, mener aktor i overgrepssaken fra Romerike.

– Vi har å gjøre med tre ødelagte barn, sa statsadvokat Peter André Johansen da han fredag prosederte i Eidsivating lagmannsrett.

– Etter påtalemyndighetens syn må dere svare ja på alle spørsmålene om skyld, for begge de tiltalte, sa han henvendt til juryen.

Ekteparet på 40 og 30 år nekter kategorisk straffskyld. De ble i Øvre Romerike tingrett likevel dømt 17 års fengsel.

Johansen la avgjørende vekt på at forklaringene til de to minste brødrene om hvordan de ble utsatt for svært grove overgrep fra begge foreldrene, i stor grad er samsvarende, selv om de er framkommet hver for seg. De er gjensidig underbyggende – fordi de uavhengig av hverandre omhandler de samme handlingene, de samme personene og de samme følelsene, ifølge aktor. Han mener de også underbygges av nedtegnelser fostermoren gjorde da minsteguttene ble hentet ut av hjemmet, og av en bunke tegninger som enkelt og eksplisitt avbilder volden og overgrepene de ble utsatt for.

Ord mot ord

Som i de aller fleste overgrepssaker, er det også i saken som nå går mot sin slutt i Eidsivating lagmannsrett en bevissituasjon der ord står mot ord. Juryen har ikke fått forelagt seg noen tekniske beviser eller øyenvitneskildringer, men må finne svarene på de tallrike spørsmålene om straffskyld og forsett ved å veie forklaringene til barna opp mot den foreldrene ga i retten for rundt to uker siden.

Foreldrene hevder barna lyver, har misforstått eller opplevd overgrep andre steder enn hjemme. Derfor er det ventet at deres forsvarere vil legge ned påstand om full frifinnelse når de fredag ettermiddag skal holde sine prosedyrer.

Statsadvokat Johansen drøftet mulighetene for at barna kan ha diktet opp historiene som har framkommet gjennom totalt 13 avhør, og forkastet umiddelbart den muligheten som «helt usannsynlig».

– En av psykologene som har forklart seg for retten beskrev forklaringen som for langt ute for hva barn kan tilegne seg ved å se porno eller lignende. De makter ikke å tilegne seg dette med en slik styrke at de faktisk kan gjengi det slik barna i vår sak har gjort det, hvis det ikke er selvopplevd, sa Johansen.

Ødelagt personlighet

Han pekte også på at alvorlige og vedvarende traumer og dere sterkt seksualiserte atferd, «passer som hånd i hanske» med forklaringene de har gitt.

En psykiater fastslo under bevisførselen i retten at skadene til en av de minste guttene «overgår alle skalaer» og at de representerte noen av de verste skadene hun hadde stått overfor i sitt profesjonelle liv. En annen psykiater konkludert med at de to småguttene hadde fått «ødelagt sin personlighetsgrunnmur».

– Hvis disse påstandene ikke skulle ha noen rot i virkeligheten, må de tre brødrene ha drevet omfattende samordning av forklaringer – om rollefordeling, følelser og steder. Og dette må være innlært hos de minste guttene, slik at de presist og hver for seg skal kunne gjengi dem i flere avhør og gjennom tre år. Det er helt usannsynlig, fastslo aktor. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere