RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aktor ber om betinget fengsel for Vikernes

Rettssaken mot Varg Vikernes starter i Paris tirsdag. «Greven» er tiltalt for rasistiske blogginnlegg om jøder og muslimer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Rettssaken mot Varg Vikernes starter i Paris tirsdag. «Greven» er tiltalt for rasistiske blogginnlegg om jøder og muslimer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Aktor har lagt ned påstand om betinget fengsel i fire til seks måneder og en bot på minst 5.000 euro for Varg Vikernes under rettssaken mot ham i Paris.

I sin prosedyre la aktor Annabelle Philippe vekt på bloggutsagn som hevder at muslimer er kriminelle og at jøder har en genfeil.

Hun mener Vikernes også skal ha skrevet at muslimer er parasitter som utnytter andre. Vikernes selv mener dette er feilaktige opplysninger.

– I Frankrike er en grense for hva man kan si selv om det er ytringsfrihet, sa Philippe.


Vikernes (41) er tiltalt for å ha oppfordret til rasehat og for å rettferdiggjøre krigsforbrytelser på bloggen sin, Thulean Perspective.

Rettssaken mot nordmannen startet i den franske kriminaldomstolen i Paris tirsdag, og Vikernes' forsvarer Julien Freyssinet begynte med å kritiserte politiets manglende fremgang. Videre brukte dommeren tid på å lese opp utdrag fra Vikernes' blogg der muslimene blir angrepet som en gruppe som har ødelagt Europa og som parasitter på den europeiske kulturen. Jødene skal også ha blitt omtalt i samme åndedrag.

I strupen på politiet
Vikernes sier han ikke kan bekrefte eller avkrefte om det er han som har skrevet dette.

– Hvem som helst kan skrive en artikkel i mitt navn og lage en blogg som ser lik ut, sier Vikernes som refererer til norske Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som har opplyst at det finnes 350 personer som utgir seg for å være ham på internett.

– Jeg har også det problemet at jeg har byttet mitt navn offisielt til Louis Cachet og kan derfor heller ikke formelt kreve at andre personer som kaller seg for Varg Vikernes skal slutte med det.

Vikernes sier det er mange opplysninger i saken som han mener ikke stemmer med artikler som er lagt ut på internett, og at han har sjekket politiets opplysninger, blant annet om at det skal ha blitt referert til «Mein Kampf» i et innlegg.

– Jeg vil hevde at politiet har begått hele aksjonen basert på fabrikkert bevismateriale, det er falskt og det er ikke riktig. Det er en standardblogg, og det er enkelt å lage en kopi og så ta noen kopier av skjermen. Etter min oppfatning er det politiet og politikerne som har gjort dette.

Risikerer fem års fengsel
Saken mot den tidligere drapsdømte nordmannen er delt i to. Han er nå tiltalt for offentlig oppfordring til rasehat, noe som har en strafferamme på to års fengsel. I tillegg er han tiltalt for rettferdiggjøring av krigsforbrytelser, med en strafferamme på fem års fengsel.

Vikernes har tidligere avvist beskyldningene, blant annet med at noen av tekstene som politiet har lagt til grunn for tiltalen ikke har vært publisert på internett, men ble funnet som uferdige utkast på datamaskinen hans som ble beslaglagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Rettssaken mot Varg Vikernes starter i Paris tirsdag. «Greven» er tiltalt for rasistiske blogginnlegg om jøder og muslimer.


Møtt av tilhengere
Vikernes har de siste årene bodd i Frankrike med sin kone og deres fire barn. Da han ankom justispalasset i Paris tirsdag, ble han møtt av et stort pressekorps samt flere titall franske støttespillere, de fleste kledd i svarte klær og T-skjorter påtrykt «Burzum», navnet på bandet hans.

Rettssal 17 i kriminaldomstolen i Paris er delt i to. Tilhørerne sitter på benker bakerst, mens tiltalte fra flere ulike saker sitter på de første radene nærmest dommeren, sammen med sine advokater og bisittere.

– Jeg vil ikke uttale meg fordi mediene sprer bare løgner og usannheter om meg, sa Vikernes til journalistene før han gikk inn i rettssalen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere