RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aktor ber retten ikke være redde for strenge straffer for IS-tiltalte

Påtalemyndigheten ber retten heve det de mener er for lave straffer fra tingretten for tre menn som er tiltalt for å ha støttet og kjempet for IS i Syria.

De tre mennene, en 31 år gammel norsksomalier og et brødrepar på 29 og 26 år med kosovoalbansk bakgrunn, ble dømt til henholdsvis fire år og tre måneder, fire år og ni måneder og sju måneder i Oslo tingrett i mai.

Under ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag, oppfordret statsadvokat Frederik G. Ranke retten om å heve straffen for alle tre.

– Vi snakker om to personer som har gjort væpnet tjeneste for den verste terrororganisasjonen som verden noen gang har sett, en organisasjon som til og med er for ekstrem for al-Qaida, uttalte Ranke om de to hovedtiltalte.

Historisk dom

De tre ble i tingretten – som de første i Norge – dømt etter den nye terrorparagrafen 147d om forbud mot å «danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon». Bestemmelsen har en strafferamme på seks år.

Påtalemyndigheten mener at normaltilfellet for å overtre denne bestemmelsen bør ligge på fire år, og mener forholdene de to hovedtiltalte er tiltalt for ligger langt over «normaltilfellet».

– Dersom det skulle dukke opp verre saker, må det være rene terrorhandlinger som vi fullt ut kan bevise, og da er vi over i andre bestemmelser. Så retten må ikke være redd for å bruke skalaen fullt ut, oppfordret Ranke.

Han ba også om strenge straffer for å skremme andre fra å verve seg som fremmedkrigere.

– For hardbarkede jihadister vil dette kanskje ikke ha så mye å si, men det er også eventyrlystne som befinner seg i gråsonen, uttalte han.

Pakke til IS-bror

Påtalemyndigheten opprettholdt påstanden fra tingretten om fengsel i fem år for de to hovedtiltalte for å ha kjempet med våpen for IS i Syria. 29-åringen er i tillegg tiltalt for å ha vært delaktig i å forsøke å sende en pakke med stridsbekledning og annet utstyr til en bror som kjempet for IS i Syria, slik at påstanden samlet endte på fem år og tre måneder for han.

For 26-åringen, 29-åringens lillebror, ber påtalemyndigheten om ett år og én måned for å ha medvirket til den samme forsendelsen, samt for brudd på våpenlovgivningen. Pakken var ment til en tredje bror, IS-krigeren Egzon Avdyli, som senere ble drept i kamp i Syria.

Humanitært arbeid

De tre tiltalte nekter straffskyld. De to hovedtiltalte hevder de ikke kjempet, men bedrev humanitært arbeid i Syria. Det tror ikke påtalemyndigheten på.

En rekke uttalelser i eposter og i avlyttede telefonsamtaler, samt bildemateriale underbygger at de kjempet med våpen for ekstremistgruppen IS, ifølge påtalemyndigheten.

Ankesaken fortsetter utover dagen tirsdag med prosedyrer fra forsvarerne. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere