*Nettavisen* Nyheter.

Aktor raste mot norsk UD

Fredag er det ventet at det skal foreligge domsavsigelse i rettssaken mot drapstiltalte Joshua French i Kongo. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Mener Norge har brutt diplomatiske regler.

Kinshasa (NTB- Peter Tálos): Aktor i drapssaken mot Joshua French raste mot norsk utenrikstjeneste og mener Norge har brutt diplomatiske regler ved å overlevere et brev om Frenchs helsetilstand til retten i Kinshasa.

Et brev fra det norske konsulatet i Kongo om Frenchs helsetilstand gjorde at domsavsigelsen tirsdag ble utsatt. Brevet inneholdt en rapport fra to norske leger som undersøkte French i januar, og som konkluderte med at den drapstiltalte nordmannen er sterkt preget av stress og i en svært sårbar situasjon.

Da rettssaken ble gjenopptatt fredag, startet aktor Katenda Nkulu med å lange ut mot fremgangsmåten til UD.

– Det er ikke lov for det diplomatiske korpset å ta direkte kontakt med rettssystemet. Dette gjelder over hele verden, også i de skandinaviske landene, raste aktor, tydelig opphisset og irritert.

Nkulu krevde deretter at retten måtte se bort fra dokumentet, noe som ble avvist av dommer Serge Kabondo.

– Juridisk tortur

Frenchs kongolesiske advokat Marie André Mwila fortalte retten at dokumentet gir et bilde av hvilken mental tilstand French var i da han ble undersøkt av de norske legene.

– Den beskriver hvordan French er preget over år av stress og en vanskelig situasjon, sier Mwila, som trakk inn hele bakgrunnen med dødsdommene fra Kisangani og alt han var gjennom sammen med kameraten Tjostolv Moland før Moland døde i august i fjor.

Han hevdet også at påtalemyndigheten utsatte French for det han kalte juridisk tortur og terrorisme, og pekte på at aktor tidligere har avfeid at French var syk. Da forsvareren tidligere under rettssaken påpekte i retten at French svettet fordi han var syk, avfeide aktor dette med å bemerke at alle svetter og at han, French, bare lot som om han var syk.

Forsvareren ba fredag retten ta inn over seg den situasjonen French er i, som dødsdømt fange, med det enorme stresset det medfører.

Mange diplomater

Militæret i Kinshasa tiltalte French for å ha drept kameraten Tjostolv Moland 18. august i fjor, og aktor har lagt ned påstand om fengsel på livstid.

Kongolesiske sivile myndigheter konkluderte først med at Moland tok sitt eget liv, noe som også støttes av Kripos gransking av dødsfallet.

Domsavsigelsen var ventet tirsdag, men ble utsatt på grunn av den norske legerapporten. Om domsavsigelsen kommer fredag, er fremdeles ikke avklart.

Dommer Serge Kabondo uttalte til NTB torsdag at dersom French ikke blir kjent tilregnelig nå, så kan han ikke dømmes, men må overføres til sykehus og rettssaken vil bli utsatt til han blir erklært frisk.

Det er en betydelig diplomatisk tilstedeværelse i retten fredag, både fra Norge og Storbritannia, hvor French også har statsborgerskap.

Frenchs mor Kari Hilde har vært til stede ved sønnens siden rettsprosessen startet 10. januar. Fredag holdt de hverandre i hendene mens de pratet sammen før rettssaken startet. Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold er også til stede igjen i Kongo etter å ha tilbrakt de to siste ukene i Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.