*Nettavisen* Nyheter.

Aktor vil ha 16 års fengsel for halloween-drapet

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Aktor ber om 16 års fengsel for den 23 år gamle mannen som er tiltalt for det såkalte halloween-drapet. 23-åringen drepte Andreas Nilstad (22) og påførte Marius Løken (24) livstruende skader.

19.08.13 13:10

Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Aktor Carl Graff Hartmann ber subsidiært om tvungent psykisk helsevern dersom retten ikke mener tiltalte kan dømmes til straff.

Det er ingen uenighet om hva som faktisk skjedde på Bislett natten til 30. oktober 2011. Som ventet var det derfor spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet Hartmann brukte mest tid på. Siden før saken startet i Oslo tingrett, har det vært klart at dette er det viktigste retten skal ta stilling til.

Psykotisk
Det er heller ikke særlig uenighet om at 23-åringen var psykotisk da han angrep de to kameratene. Det er de fire sakkyndige også enige om. Det springende punktet er hvordan psykosen oppsto.

- Det retten må ta stilling til er om tiltalte hadde en psykose i strafferettslig forstand eller om psykosen var utløst av selvforskyldt rus, forklarte Hartmann. Han stilte deretter opp fire vilkår som må oppfylles dersom psykosen skal kunne sies å ha vært rusutløst: at den er av kort varighet, at den går over når virkningen av rusen gir seg, at den er utløst av rus og at tiltalte måtte regne med muligheten for å bli ruset.

Aktor pekte også på at 23-åringen ikke har hatt positive symptomer på psykose i tiden etter drapet og drapsforsøket.

Skjerpende omstendigheter
23-åringen har forklart at han drakk noe alkohol og røykte marihuana kvelden før drapet. Dersom psykosen «er en følge av selvforskyldt rus», som det heter i lovteksten, gir den ikke fritak for straff, og 23-åringen kan dømmes til fengsel. Påtalemyndigheten mener altså at det er tilfelle.

Normalstraffen for drap i Norge skal være 12 års fengsel, men Hartmann trakk fram flere omstendigheter som han mener må virke straffeskjerpende.

- Angrepet på Nilstad og Løken var uprovosert. Tiltalte fulgte etter dem da de forsøkte å komme seg unna, og de har begge skader som tydet på at de prøvde å beskytte seg. Handlingene er utført med en brutalitet og råhet som taler i skjerpende retning, og den redselen og dødsangsten de opplevde er også relevant.

Forsvarers tur
Samtidig tok han altså forbehold om at behandling kan være et alternativ dersom retten ikke er enig i at 23-åringen var strafferettslig tilregnelig oktobernatten for to år siden. Det forbeholdet var også lagt inn i tiltalen som ble tatt ut i april.

Etter lunsj skal bistandsadvokatene holde sine prosedyrer før det til slutt er forsvarer Harald Stabells tur. Han varslet allerede før saken startet at han vil be om at 23-åringen frifinnes på grunnlag av psykosen.

- Tiltalte mener fortsatt at han må ha vært psykotisk under utførelsen av disse forferdelige handlingene, og han tror ikke psykosen ble utløst av marihuanarøykingen, sa Stabell etter første dag i retten.

Tre av de fire sakkyndige har i sine rapporter kommet fram til at tiltalte ikke er strafferettslig tilregnelig. Den fjerde, psykologspesialist Gjermund Nysveen, mener derimot at 23-åringen kan dømmes til straff og at han er blitt styrket i den oppfatningen i tiden som er gått siden han skrev sin erklæring.

- Hans gode funksjonsnivå slår beina under at han har hatt en alvorlig psykisk lidelse under utvikling, sa Nysveen i retten før helgen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.