*Nettavisen* Nyheter.

Aktor vil ha ti måneders fengsel for Hussain

Ubaydullah Hussain møter i Oslo tingrett tiltalt for å ha oppfordret til drap for å skape frykt i befolkningen. Aktor mener han bør straffes med ti måneders fengsel. Hans advokat John. Chr. Elden til venstre. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Ubaydullah Hussain bør dømmes til ti måneders fengsel for å ha oppfordret til terrorhandlinger, mener aktor Carl Fredrik Fari.

25.09.14 11:46

Hussain balanserer på kanten av det som er lovlig og flørter med det straffbare, beskrev statsadvokaten i sin prosedyre.

29-åringen forsto at utsagnene ville bli tolket ulikt i ulike grupper – hos noen som provokasjon, hos andre som hyllest og hos atter andre som en oppfordring, ifølge Fari.

29-åringen er tiltalt for i fjor å ha lagt ut fire meldinger på Facebook hvor han hyllet terrorhandlinger, blant annet drapene på 23 gisler fra In Amenas. Han står for utsagnene, men mener de omfattes av ytringsfriheten og nekter derfor straffskyld.

– Tester lovens grenser
Fari har gjennom rettssaken kommet inn på at det er vanskelig å bevise indirekte oppfordring til terror.

– Det bildet som tegner seg, er at Hussain tester hva som er lovens grenser, sa Fari i Oslo tingrett.

Han beskrev at Ubaydullah Hussain ofte legger seg på en språkbruk som virker truende, uten nødvendigvis å være straffbar. Problemet er ikke de enkelte Facebook-posteringene, men summen av dem.

– Disse kommentarene går så langt i å forherlige terrorhandlinger at de må forstås som en oppfordring til å iverksette dem, sa Fari.

Prinsipiell
Saken regnes som prinsipielt viktig når det gjelder grensen for ytringsfrihet. Paragraf 147c er bare brukt én gang tidligere i norsk rettsvesen, den gang mot mulla Krekar. Han ble dømt i tingretten, men frifunnet av lagmannsretten.

Det er viktig å se på hvem som har framsatt kommentarene, mener Fari. Han sier det ikke kan være tvil om at 29-åringen kan plasseres innen svært radikal islam. Som talsmann for islamistgruppen Profetens Ummah har han også en autoritet i enkelte miljøer, slo statsadvokaten fast.

– Det er sentralt å se på hvilke virkemidler som er akseptable for å nå målet om kalifat verden over. Min påstand er at det ikke er tvil om at for ham er vold og terror legitime og akseptable metoder for å nå mål, sa Fari. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag