RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Al Jazeera-journalister dømt til tre års fengsel i Egypt


DØMT: Al Jazeera-journalistene Mohammed Fahmy, Baher Mohammed og Peter Greste er dømt til tre års fengsel i Egypt.
DØMT: Al Jazeera-journalistene Mohammed Fahmy, Baher Mohammed og Peter Greste er dømt til tre års fengsel i Egypt. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
De tre Al Jazeera-journalistene Mohammed Fahmy, Baher Mohammed og Peter Greste er dømt til tre års fengsel i Egypt for å ha spredd løgner og jobbet som journalister uten tillatelse.

Canadiske Fahmy og Egyptiske Mohammed var til stede i retten lørdag, mens australske Greste – som ikke befinner seg i Egypt – er dømt in absentia.

– Dagens dom er nok et målrettet angrep på pressefriheten. Det er en mørk dag for det egyptiske rettsvesenet, heter det i en uttalelse fra Al Jazeera.

Ulovlig

Journalistenes «løgner» skal ha støttet en «terrororganisasjon», en referanse som gjerne blir brukt om Det muslimske brorskap. Organisasjonen ble erklært ulovlig i Egypt etter at militæret styrtet daværende president Mohamed Mursi sommeren 2013. De tre journalistene ble pågrepet i desember samme år.

Lørdagens dom kommer som følge av at en ankedomstol beordret ny behandling av saken grunnet mangelfulle bevis, etter at de tre ble dømt til svært strenge straffer i juni i fjor. Greste og Fahmy fikk da sju år, mens Mohamed ble dømt til ti års fengsel.

I tillegg til Greste, Fahmy og Mohamed ble tre andre personer dømt lørdag. De tre jobbet med Al Jazeera, og er i likhet med Al Jazeera-journalistene dømt til tre års fengsel for å ha spredd løgner og jobbet som journalister uten tillatelse.

– Knuser all opposisjon

Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner leder dagens president Abdel Fattah al-Sisi et regime som målrettet knuser all opposisjon i Egypt. Imidlertid er saken til de tre journalistene blitt en torn i øyet for den egyptiske presidenten – som har vært under voldsomt internasjonalt press som følge av straffeforfølgelsen.

En rekke land, FN, menneskerettighetsorganisasjoner og journalistorganisasjoner har krevd at tiltalene frafalles – og mange forventet derfor at de tre ville bli frifunnet lørdag. Dommen kom derfor som et sjokk både på pressekorpset i rettssalen og på de nå domfeltes forsvarere og familier.

– Vi kan ikke tro at dette har skjedd igjen, sier Fahmys bror Adel til nyhetsbyrået DPA.

I påvente av den nye rettsbehandlingen ble Fahmy og Mohammed løslatt, men de to må nå altså belage seg på å returnere til fengselet. Greste ble deportert fra Egypt i februar i år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere