*Nettavisen* Nyheter.

Al Jazeera-journalister dømt til sju år fengsel

LANG STRAFF FOR JOURNALISTER: Australske Peter Greste (fra venstre), egyptisk-canadiske Mohammed Fahmy og egyptiske Baher Mohamed er i Egypt dømt til syv års fengsel, Her er de avbildet under rettsaaken 1. juni i år. Foto: Asmaa Waguih (Reuters/NTB scanpic)

Tre Al Jazeera-journalister er i en egyptisk domstol dømt til sju års fengsel for å ha samarbeidet med Det muslimske brorskap.

23.06.14 11:29

De tre dømte er australieren Peter Greste, egyptisk-canadieren Mohamed Fadel Fahmy og egypteren Baher Mohamed. De og 17 andre er tiltalt i saken, som har fått stor internasjonal oppmerksomhet og skapt debatt om pressefriheten i Egypt.

Ni tiltalte, som ikke var til stede i retten, ble dømt til ti års fengsel. Tre av disse er utenlandske journalister. To av de tiltalte ble frikjent.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om fengselsstraff på mellom 15 og 25 år for samtlige tiltalte.

I alt fire Al Jazeera-journalister ble fengslet den 14. august i fjor, men en av dem, som hadde sultestreiket i flere måneder, ble i forrige uke løslatt med henvisning til helsetilstanden hans.

Journalistene dekket protestene mot Egypts militære, som mislikte sterkt Al Jazeeras dekning av måten sikkerhetsstyrkene slo ned på protestene sist høst.

Brorskapet er en sosial og politisk bevegelse med flere millioner medlemmer og tilhengere. Da hæren overtok makten i Egypt i fjor, ble Brorskapet igjen forbudt, slik det formelt hadde vært under den autoritære lederen Hosni Mubaraks styre fram til 2011. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.